Србија

„НЕЋЕТЕ УЋИ У НАТО НИ САВЕТ ЕВРОПЕ“ Лоше вести за лажну државу Косово

Представници четири пријатељске државе на пролећном заседању Парламентарне скупштине НАТО у Вилњусу истакли пуну подршку Србије у међународним институцијама.

Представници Грчке, Румуније, Словачке и Шпаније поручили су јуче на пролећном заседању Парламентарне скупштине НАТО у Вилњусу да нипошто неће признати лажну државу Косово и да у потпуности подржавају територијални интегритет Србије!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чланови делегације Скупштине Србије добили су и чврста уверавања да ове четири државе неће мењати политику према јужној српској покрајини, али и да ће Београд имати њихову подршку у међународним институцијама.

То се, пре свега, односи на НАТО и Савет Европе (СЕ), будући да је Приштина недавно предала захтев за чланство у СЕ и да, према најавама, спрема апликацију за улазак у западну војну алијансу.

Принципијелни ставови

Шеф грчке делегације Спилиос Ливанос, који је уједно и потпредседник Парламентарне скупштине НАТО, рекао је да је став Атине о непризнавању независности лажне државе доследна политичка позиција која се неће мењати, а слично је порука и шефа словачке делегације Људовита Гоге.

– Словачка неће одступити од пуне подршке територијалном интегритету Србије – поручио је Гога.

Идентичне ставове имали су и шефови румунске и шпанске делегације Ангел Тилвари и Заида Кантера.

Посланик СНС Драган Шормаз, са којим су у нашој делегацији били и Снежана Пауновић и Зоран Драгишић, каже да је задовољан постигнутим резултатима наше делегације.

– Састанци су били конструктивни. Делегације Румуније, Шпаније, Словачке и Грчке потврдиле су став својих држава по питању суверенитета Србије. Обећале су помоћ и да ће гласати против чланства „Косова“ у Савету Европе. Неке делегације изразиле су незадовољство и чуђење што још нисмо увели санкције Русији због рата у Украјини – истиче Шормаз.

На страни права

Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије, каже да принципијелност Грчке, Словачке, Румуније и Шпаније, које одбијају да признају лажну државу Косово, заслужује велико поштовање.

– Ове државе потврдиле су овако да су доследно на страни међународног права. Ове државе, уз Кипар, једине су чланице Европске уније које нису признале лажну државу Косово и, по свему судећи, неће мењати став. За разлику од осталих земаља, оне не спроводе политичку самовољу, већ се принципијелно држе међународноправних норми. Са друге стране, остале европске државе крше међународно право кад год им се то прохте. Зато подршка Румуније, Словачке, Грчке и Шпаније заслужује наше поштовање. Верујем да се њихови ставови неће променити и да ће остати при својим гледиштима све док истина не победи лаж, односно све док Косово коначно не буде прихваћено као неодвојиви део Србије – закључује Јовановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер/Ало.рс