Свет

САМО ЈЕ ЈОШ ОВО ФАЛИЛО: КИНА СЕ СПРЕМА ЗА НАЈГОРИ МОГУЋИ СЦЕНАРИЈО! Подигнута војска

Како тензије расту у Тајванском мореузу, Народноослободилачка армија Кине ће током вежби применити најгори могући сценарио, пише кинеско издање Глобал Тимес.

„Јапан и Сједињене Државе разматрају планове да интервенишу по питању Тајвана војним средствима, тако да ће ПЛА спровести више вежби на основу најгорег сценарија“, рекао је кинески војни експерт под условом да остане анониман.

Извор публикације је навео да је кинеска војска недавно извела три велике вежбе на подручју острва Тајван , што је „реткост последњих година“.

Други војни експерт Сонг Зхонгпинг нагласио је да сада кинеска војска не само да издаје упозорења, већ се бави практичним припремама за војни сукоб, који више не изгледа немогућ.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан рекао је у среду да би америчка подршка сепаратистичким снагама на Тајвану могла да доведе острво у опасност.

Он је приметио да су „САД у више наврата предузимале акције у вези са питањем Тајвана, говориле једно, а радиле друго, тајно и отворено подстицале и подржавале снаге острва за независност, што Тајван може довести у опасну ситуацију и и саме Сједињене Државе могу се суочити са озбиљним последицама“.

Раније је портпаролка Канцеларије кинеског државног савета за послове Тајвана Џу Фенглијан рекла да је Пекинг спреман да уложи све напоре да се мирно поново уједини са Тајваном, али ни у ком случају неће одустати од могућности употребе силе и свих неопходних мера против спољног мешања и сепаратиста који се залажу за независност острва.

Амерички председник Џо Бајден раније је рекао да су САД спремне за војно учешће у одбрани Тајвана „у случају инвазије” и покушаја да једнострано промене статус кво.

Касније је, како је пренео Ен-Би-Си, Бела кућа појаснила да је Бајден, говорећи о спремности за војно учешће у одбрани Тајвана, имао у виду снабдевање оружјем за самоодбрану острва.

Међутим, Бајден је поново, одговарајући на питање новинара да ли ће САД послати трупе на Тајван у случају инвазије Кине, поново потврдио да се став Вашингтона о Тајвану није променио.

Званични односи између централне владе НР Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. године, након што су се снаге Куоминтанга предвођене Чанг Кај Шеком, поражене у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван.

Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине настављени су касних 1980-их. Од раних 1990-их, стране су почеле да контактирају преко невладиних организација – Пекиншке асоцијације за развој односа преко Тајванског мореуза и Тајпејске фондације за међусобну размену.

Извор: Wебтрибуне.рс