Србија

ШОК СНИМАК КРУЖИ СРБИЈОМ: Шта ово кружи на небу? Уплашена жена вапи за одговором, погледајте снимак !

Фото: Принтскрин твитер

Иако за већину постоје научна објашњења често нисмо сигурни да ли су у питању натприродне више силе, НЛО или духови који су некако материјализовали своје постојање и јасно нам се приказали. У конкретном случају снимак невремена у Србији саблазнио је људе који и даље нису успели да утврде шта је тачно виђено на облачном ноћном небу.

Једна девојка објавила је снимак на Твитеру на којем се јасно разазнаје мистериозна светлост која се креће великом брзином и све време мења свој положај. На први поглед изгледа као мала муња, а на други као нека неидентификована летелица у даљини. С обзиром на то да је девојка која је ауторка спорног видеа желела да сними невреме које је погодило њен град неразјашњена појава забележена камером делује још језивије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Испод њене објаве се развила опширна дискусија у којој су људи покушали да одгонетну шта би спорна светлећа појава могла да представља. Једни су се трудили да дају чињенична и логична објашњења, док су други све окренули на шалу.

– Па „научници“ би ти рекли лоптаста муња. За све имају решење… Само да прикрију чињенице – написао је један корисник.

– Ми лажемо људе јер нам је у интересу да их ванземаљци отимају и једу или експериментишу са њима – надовезао се други корисник.

– Летећи тањир бежи од грома… Буди срећна да га је муња отерала иначе би тебе на прозору ћапили и правили експерименте са тобом – нашалио се један корисник.

Уследила су и стручнија појашњења. Један твитераш је изнео своје опширно мишљење засновано на рефлексији светлости.

– Пошто преко објектива камере постоји слој пластифицираног стакла као заштита, а светлост при проласку кроз средине које су различите оптичке густине може да се прелама тако да упадни угао не буде исти као преломни, тако да та тачкица уместо да буде преко извора светла, не буде. Замисли колико је слој те пластике преко објектива мали, а колику камера, заправо, ортогоналну поврсину покрива. Угао који настане при померају извора светла у односу на то мало је екстремно значајан. Тако да, кад помериш камеру за угао који је површини коју камера „хвата“ безначајан, ти га и не приметиш, на објективу који је реално минијатуран тај померај од пар милиметара је осетан, а и за светлост је кад је микроскопска, па је зато приметније кретање тачке од камере – покушао је да објасни у коментару.

Неко је објашњење схватио, неко није, али неки су били сигурни да је посреди, ипак, један редак облик муње.

– Реч је о недовољно истраженој и нимало безазленој појави – написао еје један корисник и посаветовао све да на интернету прочитају о лоптасттим муњама.

Шта је лоптаста муња?

Кугличаста муња или Лоптаста муња је мало позната појава атмосферског електрицитета о којој се извештава као светлећем кугластом објекту који може бити од величине грашка до неколико метара у пречнику.

Повезује се са грмљавинском олујом, али траје дуже од бљеска муње. Многи стари извештаји говоре да кугличаста муња може да експлодира, понекад са тешким последицама, остављајући након нестанка мирис сумпора.

У неким извештајима се говори да се знала појавити и без присуства грмљавинских облака.

Лоптаста (или кугласта) муња је доста редак облик муње. Појављује се, по правилу, након вишеструких електричних пражњења праћених обичним муњама и јаким пљусковима кише. Има изглед ватрене лопте и различитих је боја.

Светлост јој није превише јака, приближно је једнака светлости мат електричне лампе од 100 W укључене при дневном осветљењу.

Боја јој може бити од бледоцрвене или наранџасте до беле, а често је и плава. Понекад искри и врти се.

У ваздуху се креће као да плива.

Извор: Курир.рс/Блиц

Ознаке