Србија

ШОК! ВУЧИЋ: Доста се закомпликовало око доласка Сергеја Лаврова! А разлози су..

Комплукује се питање доласка министра Сергеја Лаврова у Београд, каже председник Србије Александар Вучић.

 
Он је то рекао данас у Братислави, где учествује на годишњем „ГЛОБСЕЦ 2022 Форуму“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је тако одговорио на питање медија да ли га је неко у Братислави питао нешто око доласка Сергеја Лаврова у Београд и да ли се компликује ситуација око његовог доласка.

– Компликује се ситуација око доласка Лаварова у сваком смислу, али нисам још спеман да о томе говорим, али компликује се у сваком смислу. Питања су како ће да дође Лавров, шта… и друго…, видећемо – рекао је Вучић.

На питање да ли постоји могућност да због доласка Лаврова немачки канцелар Олаф Шолц не дође у најављену посету Србији 10. јуна, и да ли би то била лоша вест за Србију, Вучић је рекао да би свакако била лош вест за нашу земљу.

Замислите, каже, „да Шолц каже прво једно па онда да не жели да дође или да не може да дође, била би лоша вест“.

Вучић је рекао и да је Кина, после Немачке, други трговински партнер Србије и да не може да критикује Кину с обзиром да наша земља са Кином није имала ниједан проблем.

Сви ме питају за Русију, а нико за Кину

Алиса Кезекова из Института за међународне односе у Прагу је, на панелу „Србија и ЕУ: Стратешко партнерство за будућност“, рекла да цени Вучићеву искреност и поставила му питање како види то што се на панелу доста причало о Русији, али не и о сарадњи Србије и Кине и шта мисли о механизму за сарадњу Кине и земаља централне и источне Европе 17 плус један, да ли је то користан оквир сарадње за Европу и како види позицију Кине и њено ширење у Европи.

Вучић је рекао да су га сви питају само за Русију, али да је чињеница да када је постао премијер пре осам година, Русија била други трговински партнер Србије, док је данас на петом месту.

Додао је да у трговинској размени Србије и Русије велики удео има трговина гасом.

– Кина је била на деветом месту, а сада је на другом, а Немачка је била тада на петом месту, а сада су на првом. Има пуно промена. Такође, порасла је размена (Кине) и са Мадјарском, Пољском, Чешком, Словачком, Румунијом и Бугарском и то су велике промене, али нико то не жели да примети – навео је Вучић.

Нагласио је да је Кина сада далеко више економски присутна у Србији од Русије, али да то нико не жели да примети пошто су сви опседнути Русијом.

Немачка је број један, а Кина број два

– Имамо одличну сарадњу са Кином и не можемо да је критикујемо јер нисмо имали до сада ниједан проблем. Купили су нашу железару у Смедереву коју нико није хтео, а Американци су је пре тога вратили по цени од једног долара – рекао је Вучић.

Додао је да су Кинези купили у Србији и РТБ Бор и то по правилима ЕУ и да сада добро воде РТБ, без икаквих проблема.

– Ми смо мала земља, Немачка је убедљиво наш партнер број један, а Кина број два. Ипак, све то нам говори и о другима и њиховом ангажовању у региону, јер не можете да будете присутни само када вам нешто треба већ морате да помогнете и мањима од себе када је њима то потребно. Извините што вам ово кажем – закључио је Вучић.

Извор: Блиц