Регион

„Срби су извршили агресију на Хрвате као Руси на Украјинце“

Премијер Андреј Пленковић и лидер владајућег ХДЗ изјавио је да је званични Загреб „врло брзо, готово рефлексно“ подржао Украјину и осудио Русију јер је, како је навео, Хрватска и „сама била жртва агресије у Домовинском рату“.

Пленковић је то рекао синоћ у Ротердаму на конгресу Европске народне странке (ЕПП) на панелу „Уједињени у солидарности:Одбрана западне демократије“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Будући да смо земља која је била жртва агресије режима Слободана Милошевића, подршка владе и хрватског народа Украјинцима стигла је врло брзо, готово рефлексно – рекао је Пленковић.

Хрватски премијер сматра да се тренутно сукобљавају заговорници управљања светом на „кооперативан начин“ с једне стране и „конфликтан“ с друге стране као и да, како каже, у таквом тренутку нико не може стајати по страни.

Истакао је да је Запад пружио „невероватну помоћ“ Украјини и да постоји „међународна мобилизација“ за Украјину.

– Говорим то као неко из земље која је такође била жртва агресије. У “90-има не само да нисмо видели такву мобилизацију међународне заједнице већ смо морали да се бранимио под ембаргом УН-на увоз оружја – казао је Пленковић.

Пленковић је рекао да сматра да напоре подршке Украјини нужно треба наставити и одржавати, док би, каже, државе чланице ЕУ требало и саме да ојачају своје ресурсе.

– Ми на пример имамо највећи прорачун за војску икада и наставићемо да улажемо у наше војне капацитете – казао је Пленковић, пренела је Хина.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com