Свет

УКРАЈИНСКИ АПЕЛ АМЕРИЦИ – СИТУАЦИЈА ТЕШКА, ШАЉИТЕ ПОМОЋ! Хитно се огласио Зеленски

Зеленски је рекао да украјинске оружане снаге дневно изгубе између 60-100 војника.

Дневни број жртава украјинских оружаних снага износи око 60-100 погинулих и око 500 рањених војника, рекао је украјински председник Владимир Зеленски у интервјуу за телевизију Њузмакс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Најтежа ситуација је на истоку Украјине и јужном Доњецку и Луганску. Ситуација је веома тешка, дневно губимо 60-100 војника који погину у акцији и око 500 људи буде рањено“, рекао је он.

Зеленски је рекао да украјинске оружане снаге „држе одбрамбене периметре“ на истоку Украјине и „константно иду у контранапад и врше притисак“ у области Харков. Зеленски је такође рекао за Њузмакс да Русија блокира испоруке жита у Црном мору, и додао да је тренутно 22,5 милиона тона жита блокирано од стране Русије.

„Да бисмо деблокирали ову територију са излазом на море, са излазом на воду, са излазом ка нашем народу, треба да се боримо и да имамо оружје ефективног домета до 120-140 километара“, додао је Зеленски.

Амерички председник Џо Бајден најавио је јуче нови пакет ракетних система који ће бити послат Украјини. Високи званичници администрације рекли су да ће ракетни системи имати способност да лансирају ракете до 80 километара, што је далеко мање од оружја дугог домета које је Зеленски тражио, али далеко веће од било чега што је Украјина до сада послала.

„Знам да неки људи у Сједињеним Државама говоре, или људи у Белој кући, да их искористимо за напад на Русију. Видите, ми не планирамо да нападнемо Русију. Не занима нас Руска Федерација. Ми се не боримо на њиховој територији“, рекао је Зеленски и додао:

„Ми имамо рат на нашој територији. Дошли су у нашу земљу. Желимо да деблокирамо наше градове. У ту сврху нам је потребна муниција која може да достигне и до 140 километара“.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО