Свет

УКРАЈИНСКИ НАРОД ЈЕ ПРЕВАРЕН, ТЕК САДА СУ СВЕСНИ ШТА СЕ ДОГОДИЛО! У расулу смо…

Украјинско друштво суочило се са озбиљним војним поразима у Донбасу и економском кризом у остатку земље, те је мотивација да настави рат нестала. Почеле су поделе и критике на рачун Зеленског, који је сада свестан да му се ближи крај, каже новинар Владислав Угољниј

Украјина је у потпуном расулу, оцена је новинара Владислава Угољнија из Доњецка. Према његовим речима, украјинско друштво суочило се са озбиљним војним поразима у Донбасу и економском кризом у остатку земље, те је мотивација да настави рат нестала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Почеле су поделе, све више се чују критике на рачун владе у Кијеву, а председник Володимир Зеленски сада је свестан да му се, шта год да уради, ближи крај.

Тек су сада свесни

Угољниј је, анализирајући дешавања од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, закључио да је тамошњи народ преварен и да је тек сада свестан шта се догодило.

– Повлачење руских трупа из околине Кијева, Чернигова и Сумија, које је окончано 3. априла, Украјинци су схватили као значајну победу, иако је то био само знак добре воље Москве након мировних преговора у Турској. Ипак, повлачење Руса омогућило је посету НАТО лидера, које је Зеленски некако успео да убеди да ће победити у рату уколико му пошаљу још наоружања – каже Угољниј.

Он додаје да је све то представљено Украјинцима као основ за контраофанзиву на Харков, Херсон и Донбас.

– Народу су рекли да ће Украјина по убрзаном поступку ући у ЕУ, заобилазећи постојеће норме. То је требало да буде награда за хероизам и то што је Украјина „европски штит“. Расположење међу Украјинцима је било позитивно. Мислили су да је руска армија заустављена. Остало им је једино да чекају западну помоћ, те да се свете за 2014, кад се Крим вратио Русији – прича Угољниј.

Према његовим речима, та инострана помоћ је долазила, али није донела очекивано олакшање Украјини. Показала се делотворна једино у подршци избеглицама, али у страним земљама.

– Кад је реч о војној помоћи, до краја маја испоставило се да тражена артиљерија и противваздушни системи нису довољни да би Русија била поражена, те је било неопходно да се број украјинских војника повећа на милион. То није достигнуто, али је много украјинских мушкараца послато на фронт, те је, према речима Зеленског, број војника повећан на 700.000. Међутим, то није ишло лако, па су власти у Кијеву морале да хватају људе на улици и присилно их мобилишу – сведочи новинар из Доњецка.

Озбиљни ударци

У међувремену, украјинске јединице нашле су се под авионском и артиљеријском паљбом у источном Донбасу.

Како Угољниј каже, од друге половине априла руска војска се сконцентрисала на неколико циљева, међу којима су били заузимање Маријупоља, ширење операција и заузимање Изјума, одсецање Славјанска, започињање офанзиве у Лиману, као и подизање нивоа одбране на територији Попасне и Адејевке.

До краја маја скоро сви ти задаци су испуњени.

– Један од већих удараца за Украјину било је руско заузимање Маријупоља. Одмах затим заузет је град Лиман и сада је покренута офанзива на Северодоњецк, одакле снаге одане Кијеву беже. Око 5.000 војника Русија је заробила само у Маријупољу, а сада су опкољени у Северодоњецку и Лисичанску. Украјинска влада се сада суочава са избором: предати Донбас, спасти војску и суочити се са револтом патриотских снага, које схватају предају Донбаса као издају, или наставити битке у Донбасу до последњег војника, изгубити армију и Донбас, као и остале територије – закључио је Угољниј.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

Ознаке