Русија Свет

Зашто се Путину жури да ЗАУЗМЕ ДОНБАС? Кремљ покушава да се освети за…

Руска армија могла би да колапсира услед огромних губитака од преко 30.000 војника у Украјини, наводи се у поверљивом британском извештају у који је у понедељак увид имао “Мирор”.

Иако су последњи извештаји о губицима руске војске суморни за Кремљ, у извештају се тврди да их председник Владимир Путин сматра “ценом коју вреди платити” за победу. У тајној анализи Путинове инвазије такође се упозорава да би ти губици могли да буду превише за руске војнике, усред извештаја о паду морала међу њиховим редовима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Губици у бројкама

Према украјинској војсци, од почетка руске инвазије 24. фебруара погинуло је чак 30.350 руских војника. “Дејли мејл” подсећа да се уочи инвазије на граници с Украјином нагомилало њих преко 100.000. Такође, уништено је више хиљада руских војних возила, укључујући тенкове, летелице и мобилне артиљеријске јединице.

Украјинци тврде да су Руси од почетка инвазије изгубили 207 ратних авиона, 174 хеликоптера, 1.349 тенкова и 13 бродова. Независни портал Oryxspioenkop.com, који документује војне губитке на основу визуелних доказа, тврди да су Руси остали без 4.187 војних возила, пловила и летелица. Од тога је уништено 2.439, оштећено 75, напуштено 316, а заплењено 1.357 комада возила, пловила или летелица.

Позивајући се на фото и видео доказе, портал наводи да су Руси остали без 741 тенка (који су, дакле, уништени, оштећени, напуштени или заплењени), 411 оклопних борбених возила, 818 борбених возила пешадије, 112 оклопних транспортера, 17 самоходних противтенковских ракетних система, 13 тешких минобацача, 61 вучне артиљерије, 69 вишеструких ракетних бацача, 10 радара, 29 летелица (све уништене), 43 хеликоптера, 75 беспилотних летелица, девет бродова (од чега седам уништених) и друго.

„Покушавали да разувере Путина“

Према “Мирору”, нови извештај указује да су званичници Кремља безуспешно покушавали да убеде Путина да се инвазија показала катастрофалном по Русију и да он верује да и даље може да оствари делимичну победу у источном региону Донбас, где се тренутно воде жестоке битке за његову Луганску област.

Победа у Донбасу дала би Русији предност у рату, наводи се у тајној анализи и додаје да би пораз вероватно имао за последицу свргавање Путина с власти.

“Покушаји Русије да постигне брзу и одлучну победу у Донбасу још нису успели. И даље напредују, освајајући километар до два дневно. Руси сада постижу углавном уз помоћ узастопних, веома скупих напада пешадије који подсећају на 1945, а не на 2022. годину”, пренео је “Мирор” наводе из извештаја.

Северодоњецк, град у области Луганској области, у жаришту је нове фазе руске инвазије на Украјину, а гранатирање је тамо толико интензивно да се наводи да је немогуће проценити жртве. Гувернер Луганска Серхи Гајдај рекао је у понедељак да руска војска улази у град из предграђа, да је напала Северодоњецк “свим оружјем” и да се одвијају борбе “улицу по улицу”. Британско Министарство одбране је у свом новом извештају ситуације у Украјини, истакло да се Русија суочава са новим изазовима у циљу потпуне окупације Донбаса.

“Тешко гранатирање се наставља, док се уличне борбе вероватно воде на периферији Северодоњецка… …Русија ће морати да обезбеди изазовне оперативне циљеве изван Северодоњецка, укључујући кључни град Краматорск и магистрални пут М04 Дњепар-Доњецк”, наводи се у извештају британског Министарства.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је ситуација у Северодоњецку “неописиво тешка”.

Руска трка против времена

Војни аналитичари представљају ову борбу као руску трку против времена, указујући да Кремљ жели да оконча заузимање Донбаса пре него што Украјини стигне више новог западног наоружања.

Оружје са Запада, како пише “Дејли мејл”, већ је помогло Кијеву да одврати руско напредовање ка престоници у раним недељама инвазије, што је приморало Москву да се повуче, прегрупише и потражи ограниченији циљ, односно фокусира се на Донбас у којем су проруски сепаратисти већ држали велике делове територије и осам година се борили са украјинском војском.

Кијев се нада да ће моћи да задржи руске снаге док не стигне ново оружје, док украјински званичници упозоравају на велике губитке у случају да оно не стигне ускоро. Никола Сунгуровски, војни стручњак Центра Разумков у Кијеву, указао је да треба много времена док оружје не стигне и да то Русима отвара могућност да искористе спору испоруку и надокнаде своје потешкоће у рату.

– Русија је очигледно покушавала да се освети за прошле неуспехе у Украјини и да оствари бар нешто од својих циљева – истакао је он.

„Ствари се одвијају катастрофално погрешно“

У тајној анализи коју је пренео “Мирор” такође се наводи да је Путин до сада успевао да сакрије “неприхватљиве губитке” у инвазији од руске јавности, или да свали кривицу за то на друге званичнике Кремља.

“Руска популација је донедавно ‘куповала’ Путинове дезинформације. Видели смо покушај унутар Кремља да се Путину и његовом најближем тиму пренесе порука да се ствари одвијају погрешно, можда чак катастрофално погрешно”, истиче се.

Коментатор Брус Џоунс рекао је “Мирору” поводом тог извештаја да ће евентуално доћи до тачке у којој Путинове снаге више неће моћи да трпе даље губитке.

– То би била кап која је прелила чашу, кад јединице више не би могле да функционишу као борбена сила јер су веома исцрпљене – истакао је Џоунс.

Док Русија удара на исток и наставља притисак на југ – у понедељак је, како наводи, извршила артиљеријски напад на бродоградилиште у Николајеву – лидери Европске уније коначно су се договорили о нафтном ембаргу у оквиру шестог пакета санкција Москви.

Зеленски је у видео обраћању на самиту у Бриселу ургирао на ЕУ да договори ефикасан пакет санкција како би Русија “осетила цену за оно што ради против Украјине”.

– Тек тада ће Русија бити приморана да почне да тражи мир – рекао је Зеленски.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс