Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ЋИРИЛОВДАН: Мајке не смеју да раде једну ствар, ако желе да им деца буду здрава

Фото: Pixabay.com

Српска православна црква сутра прославља Ћириловдан – празник Светих мученика Кирика и мајке Јулите, који су страдали у великим прогонима хришћана за време цара Диоклецијана.

Према предању, Света Јулита је била племићког рода, али је рано остала удовица, сама са својим новорођеним сином Кириком. Како је и сама била хришћанка, и дете је одмах крстила и од малена га учила вери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један део њихових моштију налази се у Охриду у цркви Свете Богородице Болничке. Посвећен им је манастир Светих Кирика и Јулите, познат у народу и као манастир Свети Ћирик који се налази у близини села Смиловци код Димитровграда у епархији нишкој. Манастир је 1984. године проглашен за непокретно културно добро као споменик културе Републике Србије.

Овај празник пре свега обележава љубав између мајке и детета, те на сутрашњи дан мајке и деца треба да избегавају сукобе и лошу енергију. У супротном, ако грдите и бијете децу верује се да ће бити болесна преко године.

Зато сутра, драге маме, оставите обавезе по страни и посветите се својим малишанима. Играјте се са њима, шетајте, мазите се и волите. Овако ћете унети сасвим нову и лепу енергију љубави у породични дом.

У околини Бијелог Поља верују да Свети Ћирил штити од свих кожних болести, посебно од шуге, те се тог дана сви болесни купају на изворима и рекама. У истом крају, ко слави овај дан, не вари жито него спрема панаију од жита или насецканог хлеба.

У неким сеоским крајевима постоји веровање да Свети Ћирил штити од птица грабљивица и тог дана треба склањати страшила.

Постоји прича да Свети Кирик има власт нас сунчевим зрацима и да исцељује.

 

Извор: Еспресо.рс