Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЗОСИМ ТУМАНСКИ: Мошти су му чудотворне, а за ИСЦЕЉЕЊЕ НАЈТЕЖИХ БОЛЕСТИ обавезно УРАДИТЕ ОВО

Фото: Јутјуб

Српска православна црква и верници данас прослављају дан посвећен Зосиму Туманском, свецу ког многи сматрају чудотворцем.

Живео је у 14. веку и страдао је за веру, а према одлуци Сабора СПЦ празнује се 21. августа. Називају га и Синаитом јер је у Србију, као монах исихаста, дошао у Србију у време кнеза Лазара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сахрањен је на монашком гробљу у Туману, а народ се клања његовим моштима тражећи исцељење најтежих болести.

Мошти Светог Зосима (Фото: Јутјуб)

Народ верује да је Милош Обилић, косовски јунак, ненамерно убио и монаха Зосима у лову?! Милош је наводно зачуо шуштање из оближње шуме па је одапео стрелу из лука мислећи да гађа неку животињу, али је према предању погодио пустињака Зосима. Кад је то видео, узео га је у наручје и понео га, а Зосим му је рекао да га ту остави „ту, мани ме…“, па је место где је Зосим тражио да га спусти и где су потом никли манастир и манастирска црква назван Тумане.

У манастиру Тумане се као највећа светиња, чувају мошти Светог Зосима Туманског, Синаита чудотворца.

Народ им са многих страна притиче, молећи од светитеља лека својим болестима и избављење од невоља. У редовима за молитву има многих…. сви примају утеху и благослов светитеља и из Тумана одлазе као нови људи. У манастирском летопису записани су многи случајеви чудесних исцељења, од карцинома, леукемије, нечистих сила, бездетности… Светитељ се до данас јавља онима који га усрдо моле, дарујући мир, благослов и утеху.

 

Извор: Stil / Kurir