Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН: Ову једну ствар обавезно урадите…

Српска православна црква сутра, 9. августа по новом календару, прославља празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону. Верује се да су његове мошти, које се чувају у Хиландару, чудотворне као и његова икона. Међу Србима је изузетно поштован.

Свети Пантелејмон родом је из Никомидије (данашњи Измир у Турској) од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула, а отац Евсторгије. Као младић, Пантелејмон је учио за лекара. Пришао је свештенику Ермолају који га је не само научио вери Христовој него и крстио.

Чудотворна излечења

Бројни су записи о чудотворним излечењима која се приписују Светом Пантелејмону. Он је чудотворно излечио слепог човека који је потом прихватио Христову веру. То је изазвало завист лекара који су узалуд тог човека покушавали да излече, а који су потом Пантелејмона оптужили да је хришћанин. Изашавши пред суд цара Максимијана, јавно је то признао. Пред царем је излечио и човека који је дуго боловао што је многе незнабошце привукло хришћанству. Цар је Светог Пантелејмона ставио на муке, али му се Господ јављао неколико пута и исцељивао га.

Предање о мачу који није могао да му посече главу

На крају, на губилишту, Свети Пантелејмон је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се одби и поломи. Није могао да му посече главу док се Свети Пантелејмон није помолио и сам рекао да сад могу да га посеку. Страдао је 304. године.

Мошти су му чудотворне

Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу. Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква). Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације. Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

Манастир чудотворних исцељења у Лепчинцу

Манастир Светог великомученика и целебника Пантелејмона у Лепчинцу, спада у древне светиње тзв. Врањске Свете Горе. Подигнут је у незнаним историјским дубинама у пределу у којем су обитавали и подвизавали се пустиножитељи.

У наше време обновио га је блаженопочивши архимандрит Пајсије Танасијевић (бивши игуман манастира Хиландара на Светој Гори Атонској) који је у њему окупио братство. Од 1998. године ово је женски манастир.

Ово свештено место је од давнина познато и као целебно место, место многобројних исцељења многоврсних болести и тегоба народних. С обзиром да је сама црква посвећена светом Великомученику Пантелејмону, чудотворном исцелитељу, кроз сву историју, али и данас, до јавности стижу посведневне информације о чудесним исцељењима која бивају у овој Светињи молитвеним дејством светог Пантелејмона.

https://youtu.be/-47JjmUoH0w

На дан заштитника медицине и фармације верује се да је добро кренути на пут јер је Пантелејмон био велики путник. Прича каже да овај светац управља ветровима и да тако наставља своје путовање широм света.

Верује се и да је сутра добро започети неки посао.

 

Извор: mojkutak/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2022.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031