Издвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО СВЕТУ ПЕТКУ ТРНОВУ: Да вам не би трнуле руке, ово НИПОШТО не радите!

Српска православна црква прославља сутра Преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова.

Света Петка је родом из Рима, потицала је из хришћанске породице и живела је у другом веку после Христа. После смрти родитеља, имање је разделила сиромашнима и замонашила се.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Замонашивши се, проповедала је забрањену Христову веру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповедања хришћанске вере затварана је, силно мучена и на крају је посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године. Њене мошти касније су пренете у Цариград.

Народна веровања на суташњи дан

Према народном веровању, тог дана, не ваља да се меси хлеб, пере рубље, износи пепео или ради било шта од ручних радова, да током године не би трнуле руке. На фрескама и иконама представља се у монашкој одећи са крстом, као симболом страдања, у једној руци и гранчицом мирте у другој руци. У нашем народу, веома је поштована, иако није заповедни празник (црвено слово) и слави се као манастирска и заветна слава у шумадијским селима Лапову и Марковцу. Многе жене посте током седам дана, да би се на Свету Петку причестиле, мада се у нашем народу њој приписују својства старословенске богиње Мокош.

Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Празником Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали летњи „циклус женских празника“, коме припадају и Огњена и Блага Марија. Тада се избегавају сви тежи послови у пољу и у кући.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

 

Извор: Србија јавља