Издвајамо Православље

Данас славимо празник ВЕЛИКИХ мученица: Према предању, ОВО морате урадити за здравље ваших ближњих

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан Светих мученица Минодоре, Митродоре и Нимфодоре, хришћански дан жена, који је у православном календару обележен црним словом.

Минодора, Митродора и Нимфодора су биле три рођене сестре, из неког места у Витинији Азијској. Васпитане у духу хришћанском повукле су се из града у пустињу, желећи да се у потпуности посвете Богу и приближе Му се кроз молитве и пост.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Убрзо њима почеше да доводе болесне ради лечења и оне постадоше надалеко познате по својим исцелитељским моћима.

Када је за то чуо кнет Фонтон, наредио је војницима да их доведу на суд. Међутим, предање каже да је њихово лице иако испосничко, красила нека посебна лепота, озарена унутрашњим миром и благошћом Божијом, па кнез оста затечен када их доведоше на суд.

Ласкао им је, обећавао да ће их водити цару који ће их удати за његове велможе, да ће живот провести у богатству и изобиљу, али оне одлучно одбише све то.

То је наљутило кнеза који наложи војницима да најпре баце на муке Минодору, а њене сестре затворе у тамницу.

– После љутих мучења викне кнез Минодори, израњављеној и искрвављеној: „Принеси жртву боговима!“ На то одговори Св. мученица: „Зар не видиш: ништа друго и не чиним него сву себе приносим на жртву Богу мојему?“

Када издахну у мукама Минодора, тада кнез изведе и остале две сестре и постави их крај њеног мртвог тела, па показујући им, поче их наговарати да се одрекну Христа. Оне осташе при својој намери да за Христа ако треба и живот дају и он их на крају уби.

У том тренутку, предање каже, удари гром из ведрог неба и на месту уби кнеза и све његове војнике.

– Хришћани чесно сахранише тела светих Божјих мученица. Пострадаше између 305. и 311. год. у време Максимијана Галерија, и упокојише се у царству Христовом- пише предање.

БЕСЕДА на данашњи дан говори о томе како грешни људи радије примају злотвора него добротвора:

– Ко је тај други, који ће доћи у име своје и кога ће грешни људи радије примити него Христа Господа? То је онај који не носи крста и не иде уским путем; који није човекољубац но човекомрзац; који не војује против греха него за грех; који воли нечистоту и шири нечистоту; који је војник вечне смрти а не вечног живота; који ласка безбожницима и милује сваку страст и порок, – то је антихрист. Он ће доћи у име своје а не у име Божје. И сви они, који не примише Христа, примиће њега. Биће им он мио, јер ће миловати све криве путове грешничке. Биће им он милији од Христа, јер ће поред тешког пута Христовог направити глатку стазу као од леда, по којој ће се људи лако клизати не мислећи о понору, у који их он води.

И кад антихрист дође међу своје, своји ће га радо примити; сви они којима је Христос тежак примиће радо антихриста, јер ће им се учинити лак, и јер ће им се његов пут учинити лак. Кад буде било доцкан, видеће безумници, да су се преварили, али спасења не ће бити. Кад се буду склизали у вечну ноћ, у крило смрадне змије, тада ће бити доцкан – кајање се не ће примати, и спасења више не ће бити.

Према веровању, данас се ваља у цркви помолити за здравље породице, у част сестара које су лечиле болесне и убоге, а нису једна другу хтеле напустити ни у најстрашнијим мукама, а предање каже да ће благодет ових Светих мученица чувати сваког за ког се помолите, уколико то урадите искрено и чиста срца.

Извор: Srbijadanas.com