Издвајамо Православље

Данас славимо празник ВЕЛИКИХ МУЧЕНИКА, заштитника љубави: Изговорите ОВУ реченицу и спасите се НЕСРЕЋЕ

Најлепша љубавна прича хришћанства

Српска православна црква и њени верници данас славе свете мученике Адријана и Наталију, који је у православном календару обележен црним словом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети мученици Адријан и Наталија били су муж и жена, обоје племенитог и богатог рода из Никомидије. Адријан је био начелник у војводству и незнабожац, док је Наталија била потајна хришћанка. Обоје су били млади, а пре мучеништва живели су тринаест месеци у браку.

ЕВО КАКО МОЛИТВА ПОМАЖЕ: Поучна прича о СВЕЦУ који је објаснио њену МОЋ!

Када је опаки цар Максимијан посетио Никомидију наредио је да се ухвате хришћани и ставе на муке. Близу града, у једној пећини, сакрило се двадесет троје хришћана, али су били разоткривени.

Власт је убрзо наредила да их прво ишибају, а затим баце у тамницу. Потом су их извели из тамнице и одвели начелнику Адријану да им попише имена. Адријан је посматрао ове људе, који су били измучени али трпељиви, мирни и кротки, па их је заклео да му кажу шта очекују од свог Бога за све муке које су претрпели.

Говорили су му о блаженству које чека праведне у царству Божјем. Чуо је то, опет их посматрао и одједанпут се окренуо писару и рекао му: „Запиши и моје име са овима светима, и ја сам хришћанин!“

Кад је цар то чуо упитао је Адријана да ли је сишао са ума, а Адријан је на то рекао: „Нисам с ума сишао него сам к уму пришао“. Разгневљен оваквим Адријановим речима, цар је наредио да га окују и баце у тамницу, одредивши дан када ће их све извести на мучење.

Један од Адријанових слугу брзо је отишао његовој кући и обавестио госпођу Наталију о свему и она се веома обрадовала што је чула да је њен муж спознао праву веру. Када је Адријан седео окован у тамници, она је дошла и служила им свима, а када су њеног мужа шибали и мучили на разне начине, она га је охрабривала да истраје до краја.

После дугих мука и тамновања цар је наредио да се у тамницу однесе наковањ и да се свим мученицима чекићем пребију и руке и ноге. Тако је и било и Адријан и двадесет три часна човека издахнули су у претешким мукама. Наталија је са још неким благочестивим женама узела њихова тела и однеле су их у Цариград и тамо их чесно сахраниле.

После неколико дана када је Наталија заспала у сну јој се, сав у светлости и красоти, јавио Адријан.

– Добро је што си дошла овамо, слушкињо Христова и кћери мученичка, ходи у покој свој, припремљен ти од Господа, ходи и прими доличну ти награду!

ОЧАЈАН ОТАЦ МОЛИО СТАРЦА ПОРФИРИЈА ДА МУ ОЗДРАВИ ДЕТЕ: Ово је ЧУДО о којем православни свет бруји!

Нераздвојни како у животу, тако и у смрти, Свети Адријан и Наталија данас се сматрају заштитницима како заљубљених тако и брачне среће, па би супружници или они који трагају за сродном душом данас требало да оду у цркву и запале свећу и помоле се овим речима:

– Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Предање каже да ће ономе ко им се искрено помоли, Свети мученици Адријан и Наталија помоћи да сачувају љубав од свих недаћа, а онима који трагају за сродном душом да им искрена љубав дође у живот.

 

Извор: Srbijadanas.com

 

Бонус видео: