Свет

АГРЕСИЈА – НА УДАРУ: Бугарска, Румунија, Грчка?

Pixabay.com

Министар спољних послова Словачке Растислав Качер сматра да је дезинформација акт агресије.

Качер је, на скупу који је био посвећен лажним вестима у организацији Института за науку о људима и Амбасаде Словачке у Бечу, рекао да су Русија и Кина спознале како са мало инвестиција могу нанети велику штету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Посебно Русија користи лажне вести као оружје, при чему су Бугарска, Румунија, Грчка и Словачка највише изложене претњи руских дезинформација“, објаснио је он.

Бугарски експерт Иван Крастев нагласио је да се ради о коришћењу неповерења као оружја.

„Руска пропаганда покушала је у Бугарској да људе наведе да се не вакцинишу, док је Путин у својој земљи пропагирао вакцинацију“, рекао је он.

Качер је истакао да би требало искористити све инструменте који су логични за рат, а логично је санкционисати руске медије.

„Међутим често недостају правна средства да се делује против пропаганде. Ми не забрањујемо медије, већ пропганду“, указао је саветник за медије из Чешке Михал Клима.

Он је додао да дезинформације подстичу и злочине из мржње и због тога је потребна појачана међународна сарадња, како би се екстремна десница на интернету пратила.

„Особе, које су у Братислави двоје људи убили на улици, преко Твитера су позвали пратиоце из разних земаља да наставе што су започели. Без званичне сарадње они се не могу пронаћи и ухапсити“, објаснио је Качер.

Поводом актуелних гласина о „прљавој бомби“ генерални секретар Министарства спољних послова Аустрије Петер Лаунски-Тифентал рекао је да се ради о руским гласинама са циљем подривања европске подршке Кијеву.

 

 

Извор: Б92