Свет

АКО ЛУКАШЕНКО ОВО ДОЗВОЛИ, ТО ЋЕ БИТИ ЊЕГОВ КРАЈ! Да ли се отвара нови фронт?

Председник Русије Владимир Путин могао би да покрене очајнички напад на Украјину из Белорусије не би ли спасао своју посрнулу инвазију.

Страхови да Путин планира да отвори нови северни фронт како украјинске снаге стежу обруч око његове армије – само расту. Руски председник већ је користио суседну Белорусију – свог најближег војног и политичког савезника – као терен за своју инвазију на Украјину покренуту 24. фебруара. Председник Белорусије Александер Лукашенко до сада се опирао притисцима да се више укључи у разорни сукоб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, Украјина је упозорила да вероватноћа од новог напада са севера сада расте јер Путин, како пише “Сан”, гомила 9.000 војника на белоруској граници.

– Претња настављања офанзиве на северном форту од стране руских оружаних снага расте – упозорио је украјински бригадни генерал Олексиј Громов.

„Удружене снаге“
Прошле недеље је Лукашенко рекао да су он и Путин формирали нове војне снаге од 70.000 белоруских војника и до 15.000 руских. Скоро 170 борбених тенкова, 200 оклопних транспортера, артиљерије и авиона пристиже у његову земљу у оквиру “удружених снага”.

До ескалације је дошло у тренутку кад Путин покушава да поврати контролу над својом инвазијом док се његова војска потискује на свим фронтовима пред украјинским снагама. Његове недовољно опремљене и лоше дисциплиноване трупе тренутно се муче да се супротставе надирућој украјинској војсци у јужној Херсонској области.

Како украјинске снаге настављају своју муњевиту контраофанзиву, започету у септембру, све су ближе црноморском граду док су Руси потиснути назад – за последњих неколико недеља чак до 30 километара.

„Могућа нова борба за Кијев“
Пензионисани амерички генерал Мајк Лајонс изјавио је да би отварање новог фронта на северу приморало Кијев да прераспореди војнике да бране границу а Путину дало простора да узврати на југу и истоку. Лајонс је упозорио да би нови фронт на северу Украјине могао да отвори и нову борбу за престоницу Кијев, из чије су се околине Руси повукли још у априлу, након неуспеха да је заузму, и преусмерили се на исток.

– Отварање тог другог фронта било би важно јер би приморало украјинску војску да одговори неким нивоом снага – рекао је Лајонс ЦНН-у.

– Говори се о заједничкој оперативној групи између белоруских и руских снага, па ако узмете 15.000 руских војника и доведете их у Белорусију и комбинујете са њиховом војском од 20-25.000, добијате тамо огромних 40.000 војника – истакао је он.

Одвлачење Украјине од контраофанзиве на југу
Лајонс је оценио да би Кијев морао да пошаље најмање 15-20.000 војника да покуша да обезбеди да се ништа тамо не догоди. А то би одвукло Украјину од њене контраофанзиве на југу.

– Све ово је у вези мобилизације – Русија је наишла на изазов са мобилизацијом на југу, али би могла брзо да мобилише на северу и тамо доведе трупе – указао је генерал.

А то би даље значило, како је истакао, брз приступ Кијеву.

– Русија је изгубила битку пре четири-пет месеци, али могли би можда да поново покушају. Украјинске трупе су биле тамо, али су од тада распоређене на југу. Морале би врате више војника тамо, користећи редовне снаге и друге јединице да чувају Кијев безбедним – рекао је Лајонс.

Ризик по Лукашенка
Британско Министарство одбране оценио је да је комешање војних активности у Белорусији “вероватно покушај демонстрације руско-белоруске солидарности” чији је циљ да се Украјина убеди да преусмери своје снаге да чувају северну границу. Али Лајонс је упозорио да би Лукашенко могао да се суочи са побуном ако се његова војска укључи у руску инвазију.

– Лукашенко подржава Путина, али белоруски народ не подржава овај рат. Могли би да имају исте унутрашње проблеме и лако дође до свргавања (власти) у тој земљи – истакао је он.

Сем Лајонса, многи други званичници и стручњаци су упозорили да би такав потез Лукашенка представљао велики ризик.

– То би било самоубилачки, веома лоша идеја, али ко зна шта би могли да ураде – рекао је “Њујорк тајмсу” Валериј Кавалеуски, бивши белоруски дипломата.

Министар одбране Летоније Артис Пабрикс оценио је да Лукашенко “покушава да маневрише у све ужем простору”.

– Путин очигледно покушава да више увуче Белорусију у свој рат против Украјине, али Лукашенко разуме да би то био крај његовог времена ако би то урадио – истакао је Пабрикс.

„Сукоби између руских и белоруских војника“
Многи западни званичници верују да ће улога Белорусије бити да обучи нове руске регруте пре него што се пошаљу преко границе у Украјину. Вадим Скибицки, портпарол украјинске војне обавештајне службе, рекао је да је неколико хиљада новомобилисаних руских војника сада распоређено у Белорусији на полигонима за обуку. Али, како је указао, они тренутно немају ни артиљеријску ни логистичку подршку потребну за инвазију и суочавање са жестоким украјинским трупама.

– Видимо да се ови елементи сада померају у Белорусију, али не видимо кретање опреме – рекао је СКибицки “Њујорк тајмсу”.

„Могућа највећа руска војна катастрофа за 100 година“
У међувремену, делује да тензије расту док украјински Генералштаб тврди да зна за “више случајева сукоба” између руских и белоруских војника распоређених близу границе. Ти сукоби, како је навео Генералштаб, наводно су изазвани “дрским односом Руса према Белорусима”.

Наводи се да се руске линије фронта драматично урушавају у Украјини, док је један бивши командант НАТО, како је пренео “Сан”, оценио да би то могла да буде највећа руска војна катастрофа у последњих 100 година.

У новом пакету мера за сузбијање пораза на бојном тлу, Путин је најавио да ће нови специјални координациони савет радити са руским регионима на јачању ратних напора Москве. Такође је објавио ратно стање у четири делимично окупиране украјинске области које је Русија анектирала себи – Запорожје, Херсон, Доњецк и Луганск – те ограничио кретање у и из региона близу Украјине.

 

 

 

Извор: Блиц