Русија

Ако Русија овде изгуби, могућ крај инвазије! Украјинци јуришају

Украјинске трупе незаустављиво јуре у ослобађење одузетих територија, а њихов напредак потврдила је и руска војска.

Украјинске трупе постигле су највећи напредак на југу земље још од почетка рата. Ослободилачка војска пробила је руску линију на реци Дњепар, преузела контролу над неколико села североисточно од града Херсона. Украјинска застава завијорила се и у градићу Дудчани који се налази 30 километара јужно од места где су се данима водиле велике битке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински напредак потврдила је руска војска, али и високопозиционирани руски званичници у регији Херсон. Додуше, они су додали да руска одбрана одолева нападима. Ова мала победа украјинске војске могла би да се покаже кључном у борби за југ земље будући да су руске снаге биле добро укопане још од почетка рата дуж линије фронте.

„Руски канали комуникације су дословце експлодирали, а то обично значи да су неки велики проблеми искрснули“, написао је Роб Ли с Института за спољну политику.

Да ствар за Путина буде још гора, у ‘херсонском џепу‘ се налази око 15.000 најелитнијих Путинових трупа и аналитичари процењују да ће у случају њихове предаје, руској инвазији у Украјини доћи крај.

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да украјинска војска напредује и на истоку земље, да је ослободила још неколико градова источно од Харкова, али није прецизирао тачно о чему се ради.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО