Русија

АКО РУСИЈА УПОТРЕБИ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ, ЦЕО СВЕТ ЋЕ ВОЈНО ОДГОВОРИТИ

Фото: Јутјуб

РИЗИК од нуклеарног сукоба је висок због руских претњи да ће употребити тактичко нуклеарно оружје у Украјини, изјавио је данас Земан.

Верујем да би у овој ситуацији европске, а не само европске земље морале да дају снажан војни одговор – рекао је Земан на брифингу после разговора са емиром Катара шеиком Тамимом бин Хамадом ел Танијем, пренела је агенција ТАСС.

Како је рекао чешки председник, међународна заједница треба да пошаље јасну поруку руском руководству да „уколико Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини, неће бити само дипломатске реакције, већ и војне, са свим последицама које из тога произилазе“.

Подсетимо, у главном граду Чешке, која тренутно председава ЕУ, Прагу, сутра ће се одржати први састанак такозване Европске политичке заједнице, која треба да окупи чланице Уније и друге европске земље, како је наглашено уочи скупа, у „духу јединства“.

Ради се о новом неформалном формату, који је први пут поменуо председник Француске Емануел Макрон, а који ће окупити, између осталих, и ранију чланицу ЕУ Велику Британију, вишедеценијског кандидата за приступ Турску, али и новог кандидата Украјину, те и кандидате и оне које нису са Западног Балкана.

 

Извор: Танјуг

Ознаке