Русија

АЛАРМАНТНО! Повлачење Русије изазвало буру

Уједињене нације су у контакту с руским властима након што је Москва суспендовала учешће у споразуму о житу.

Позивају на уздржавање од било каквих акција које би угрозиле Црноморску иницијативу за жито, изјавио је портпарол УН Стефан Дужарик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Од виталног је значаја да се све стране уздрже од било какве акције која би угрозила Црноморску иницијативу за жито, која представља хуманитарни напор од највећег значаја који очигледно има позитиван утицај на приступ храни за милионе људи широм света“, рекао је Дужарик, а преноси Ројтерс.

Русија је претходно саопштила да обуставља учешће у споразуму о житу након данашњег напада у Севастопољу на ратне бродове Црноморске флоте и на трговачка пловила који су ангажовани за обезбеђење житног коридора.

„Лажни изговор“

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба оптужио је Москву да користи „лажни изговор“ за суспендовање свог учешћа у споразуму о извозу житарица са Кијевом.

„Позивам све државе да захтевају од Русије да прекине своје игре глади и поново се посвети својим обавезама“, написао је Дмитро Кулеба на Твитеру, преноси Ројтерс.

„Африка и Блиски исток су таоци“

Одлука Русије да суспендује учешће у договору о извозу украјинског жита из црноморских лука, постигнутом уз посредовање УН, још једном доказује да су преговори са Русијом губљење времена, изјавио је помоћник украјинског председника Михаил Подољак.

„Одлука Русије да суспендује договор о житу уз посредовање УН још једном доказује да су преговори са Руском Федерацијом губљење времена“, написао је Подољак на Твитеру, пренео је Ројтерс.

Он је истакао да „Русија води хибридни рат против Европе, узимајући Африку и Блиски исток за таоце“.

ЕУ подржава напоре УН

Европска унија подржава напоре које предводе Уједињене нације да се одржи споразум о извозу украјинског жита, изјавила је портпаролка за спољне послове и безбедносну политику у Европској комисији Набила Масрали, након што је Москва објавила да се повлачи из споразума.

„Ми… наглашавамо да се све стране морају уздржати од било какве једностране акције која би угрозила Црноморску иницијативу за жито, што је кључни хуманитарни напор који очигледно има позитиван утицај на приступ храни за милионе људи широм света“, рекла је Масрали, пренео је Ројтерс.

Огласили се Зеленски и Бајден; „Желе да створе вештачку глад“;

Руска суспензија споразума о извозу житарица захтева снажан међународни одговор Уједињених нација и Г20, изјавио је председник Украјине Володимир Зеленски.

Он је у видео обраћању оптужио Русију да покушава да створи вештачку глад у Африци, на Блиском истоку и у Јужној Азији, пренео је Ројтерс.

Одлука Русије да суспендује учешће у споразуму о житу постигнутом с Украјином уз посредовање УН је нечувена, рекао је новинарима председник САД Џозеф Бајден, јавио је Ројтерс.

„Апелујемо“

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је да Унија апелује на Русију да се врати у споразум о извозу житарица из Украјине.

„Руска одлука да суспендује своје учешће у Црноморском споразуму (о житарицама) доводи у опасност главну извозну руту изузетно потребних житарица и ђубрива за решавање глобалне кризе хране, изазване ратом против Украјине. Апелујемо на Русију да промени своју одлуку“, навео је Борељ на Твитеру.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке