Свет

Амерички авиони примећени близу руских војних база

Фото: Јутјуб

Извиђачки авион RC-135V Rivet Jointи Е-11А комуникациони релејни авион Ваздухопловних снага Сједињених Држава (УСАФ) приметили су посматрачи авијације док су обављали необичну мисију у близини границе са Сиријом.

Обе летелице су неколико сати летеле испред обала Сирије и Либана. Док је Е-11А остао изнад источног Медитерана, РЦ-135 је наставио да лети дуж сиријске границе са Јорданом и Ираком. Авион је вероватно шпијунирао две главне руске базе на сиријској обали, ваздухопловну базу Хмејмим и поморску базу Тартус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

РЦ-135 В је стандардна ваздушна платформа USAF-a SIGINT [Signal Intelligence]. Сензорски пакет авиона омогућава посади мисије да открије, идентификује и геолоцира сигнале у целом електромагнетном спектру.

С друге стране, Е-11А носи USAF-ov BACN [Battlefield Airborne Communications Node] ваздушни комуникациони релеј и систем пролаза. BACN омогућава проток информација у реалном времену кроз бојни простор између сличних и различитих тактичких веза података и говорних система путем релеја, премошћавања и превођења података у ситуацијама праволинијског и ван видног поља.

Е-11А је очигледно команди УСАФ-а преносио информације које је прикупио РЦ-135, који је патролирао дугачким појасом границе Сирије. Необична извиђачка мисија УСАФ-а уследила је само дан након извештаја о два теретна лета између ваздушне базе Хмејмим у Сирији и Русије.

САД вероватно покушавају да открију шта је премештено из Русије у Сирију, или на други начин. Вашингтон веома помно прати руску војну групацију у Сирији од почетка руске специјалне војне операције у Украјини.

 

 

 

 

 

 

Извор: Sd.rs

Ознаке