Свет

АМЕРИКА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ

Чак 60 одсто држава америчког средњег запада и северног дела територије познате под називом Греат Плаин (Велика равница) суочава се са сушом.

Готово цели ток реке Мисисипи – од Минесоте до ушћа реке у Луизијани – доживео је испод просечну количину падавина у последња два месеца. Као резултат, река је достигла скоро рекордно ниске нивое, што је довело до сметњи у саобраћају бродовима и тегљачима, кључним за низводно премештање пољопривредних добара намењених извозу, попут соје и кукуруза, преноси Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Недостатак кише озбиљно је утицао на трговину. Преко реке путује више од половине целокупног извоза житарица из САД, али процене савезне владе показују да је суша смањила проток робе за око 45 одсто. Цене транспорта робе путем железнице, као алтернативног начина, такође су порасле.

– То само у суштини значи нижи приход – каже Мајк Дорети, виши економиста из Бироа за фарме државе Илиноис.

Климатске промене генерално доводе до влажнијих услова на подручју горњег дела реке Мисисипи, али нижи водостаји у протеклим месецима, открили су делове речног дна који су обично недоступни. Хиљаде посетилаца су тако прошлог викенда ходали преко иначе потопљеног речног корита до туристичке атракције Тауер Рок, око 161 километар југоисточно од Сент Луиса.

На граници Тенесија и Мизурија, где је река обично широка пола миље, преко откривеног речног корита људи возе четвороточкаше.

Додатни проблем је и што су реморкери у опасности да ударе о дно и заглаве се у муљу. Раније овог месеца, Обалска стража САД је саопштила да је било најмање осам таквих случајева, преноси Глас Америке.

Климатске промене изазивају проблеме широм САД, а суша је тако одавно проблем у Калифорнији. Ова америчка држава управо је забележила свој најсушнији трогодишњи период у историји, што је значајно оптеретило залихе воде и повећало ризик од пожара. Климатске промене подижу температуре и чине суше све чешћим и горим.

– Сушна подручја и даље ће постајати све сушнија, а влажнија подручја ће бити влажнија – каже Џен Брејди, аналитичарка за податке у непрофитној организацији „Цлимате Централ“, која окупља научнике и истраживаче који се баве климатским променама.

Бред Пју, метеоролог из Националне управе за океане и атмосферу (НОАА), рекао је међутим да је тренутна суша на средњем западу вероватно „изазвана краткорочним временским обрасцима“, те да је он не би повезивао с климатским променама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг