Србија

АНА БРНАБИЋ ПОТВРДИЛА! Ево да ли ће нова влада увести санкције Рсуији

Фото: Јутјуб

Председник Вучић јасно је свима ставио до знања да неће мењати досадашњу политику и по цену оставке! Чак и у случају да се он повуче, одговор мог кабинета на притиске из иностранства биће исти

Нова Влада Србије неће уводити санкције Русији и задржаће досадашњу политику независности и неутралности у изразито тешким условима необјављеног трећег светског рата!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

‘Трљање на нос’
Осим за санкције, притискају нас и да се ‘брзо договоримо’ са Приштином. Онда би Путину натрљали нос ставом: ‘Ето ваших пријатеља Срба.’ И баш зато новој влади никако неће бити лако
Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар

Ово је јуче поручила премијерка Ана Брнабић, која ће данас у Скупштини Србије представити експозе и положити заклетву заједно са члановима нове владе. Према њеним речима, председник државе Александар Вучић јасно је ставио до знања да неће мењати досадашњу политику, и по цену своје оставке!

– Да нагласим, чак и случају да се Вучић повуче, одговор мог кабинета на притиске на из иностранства биће исти као и раније – поручила је јуче Брнабићева.

Вучић са Боцан-Харченком: Што пре мир, поштујемо право
Председник Србије Александар Вучић у разговору с амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком захвалио је на подршци коју Москва пружа територијалном интегритету и суверенитету наше земље, уз наду да ће се прекопотребни мир на тлу Европе успоставити у најкраћем периоду.

Саговорници су разговарали и о ситуацији на Косову и Метохији, а Вучић је истакао да Србија, упркос свим изазовима, наставља да води одговорну политику мира и сарадње, остаје посвећена пуној примени досад постигнутих споразума и поштовању међународног права.

Ратно стање
Председница Владе каже да се нада да се председник Вучић неће повући са своје позиције, упркос страховитим притисцима и са Запада и са Истока.

– То што је Вучић рекао да би оставком ‘купио’ шест до девет месеци за државу још један је крунски доказ колико му је Србија на првом месту и колико му је стало до народа. Надам се, ипак, да до тога неће доћи! Ипак, јако је важно што је председник послао поруку странцима да је спреман да жртвује и своју позицију. Међутим, чак и да се то деси, да председник под страшним притисцима поднесе оставку, наша државна политика се неће мењати! Нама председник тиме може да ‘купи’ неко драгоцено време, али одговор ће увек бити исти… – нагласила је Брнабићева.

БОБАН СТОЈАНОВИЋ, ПОЛИТИКОЛОГ
Нова влада неће бити ни проевропска, ни проруска. У њој нема имена и презимена која би директно указивала на то.

Нови сазив министара у Немањиној 11, наглашава шефица владе, биће просрпски и браниће само и искључиво државне националне интересе.

– Нема ту ни лево ни десно, ни истока, ни запада, ни севера, ни југа. Ово ће бити влада која се бави нашим интересима и која ће бранити српске националне интересе. Биће тешко, јер откад су одржани парламентарни избори, до данас практично траје трећи светски рат. Нису ово никако уобичајене околности, али ћемо се борити. Предаја није опција! – одлучна је Брнабићева.

Коментаришући све ове наводе, политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да су притисци на Србију постојали и раније, али да су сада интензивнији због рата у Украјини.

– Осим за санкције, они нас притискају и да се ‘договоримо’ са Приштином, и то не да би решили проблем, већ да би избили Путину адут из руке. Они желе да приведу Србију неком потпису, стало им је једино до било каквог потписа између Београда и Приштине на неком папиру. То би онда протумачили као индиректну сагласност Србије са независношћу ‘Косова’, као мирење са том независношћу и чланством ‘Косова’ у УН. Онда би Русима и Путину још и натрљали нос ставом: ‘Ето ваших пријатеља Срба.’ Новој влади никако неће бити лако… – упозорава Вукадиновић.

Да се ја питам
ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ, ПОСЛАНИК СНС

У нову владу нису ушли министри који би радије радили за неку другу земљу, нова влада радиће вођена искључиво интересима Србије. Бити данас министар ништа није лепо, већ суочавање са гомилом проблема и даноноћни рад.

Неће престати
И Ненад Вуковић, председник Друштва лобиста Србије, оцењује да Запад неће престати са притисцима на државу.

– Постоји одређена политичка воља званичника ЕУ и Запада у целини да покушају да осигурају да у наредном периоду ово не буде подручје нестабилности. Они од тог свог политичког плана никако неће одустати… – уверен је Вуковић.

Нови министри Михаило Јовановић, Марко Благојевић и Един Ђерлек!
Нови министар информисања и телекомуникација биће Михаило Јовановић, досадашњи директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, док ће ресор за јавна улагања преузети Марко Благојевић, актуелни шеф Канцеларије за јавна улагања. Министар без портфеља, уз социјалисте Новицу Тончева и Ђорђа Милићевића, биће и Един Ђерлек из Странке правде и помирења покојног Муамера Зукорлића.

* Михаило Јовановић дипломирао је и магистрирао на ЕТФ-у у Београду као један од најбољих студената у генерацији. Чак 20 година је радио у „Телекому“ и „Пошти Србије“. Добитник је награде Министарства за науку 2002. године на јавном позиву за најбоље младе истраживаче и научнике. Потиче из породице познатих српских лекара.

* Марко Благојевић је завршио Правни факултет у Београду и дуго је радио у Цесиду. После поплава које су у мају 2014. године задесиле Србију постављен је за шефа Канцеларије за обнову и помоћ подручјима која су била погођена непогодом. Потом је именован за шефа Канцеларије за јавна улагања.

* Един Ђерлек је генерални секретар Странке правде и помирења, чији је оснивач покојни Муамер Зукорлић. Рођен је 1987. године, по образовању је дипломирани правник и био је одборник у Скупштини Новог Пазара. Веома је активан на друштвеним мрежама, на којима има хиљаде пратилаца.

 

 

Извор: Информер