Свет

БАЈДЕН ДА БУДЕ ДОМАЋИН ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА! Ово је њихов захтев белој кући

Конгресмен, демократа Ерик Сволвел писао је председнику Америке, од којег тражи да личним ангажманом подржи сарадњу у нашем региону

Србија има све више пријатеља у Америци, ко год да буде победник на следећим изборима, наша земља ће имати подршку најутицајније западне државе, истиче Марко Ђурић, амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У разговору за Српски телеграф истиче да боравак у Вашингтону користи да би закуцао и отворио што више врата за нашу земљу. Иако се виђења две државе разликују када је реч о питању Косова и Метохије, Ђурић каже да постоји низ тема око којих постоји висок степен слагања.

– Све више кључних људи америчке администрације жели и ради на јачању партнерства између наше две државе – истиче Ђурић, који је кратки боравак у Београду искористио да посети нашу редакцију.

Да није реч само о флоскулама, говори и иницијатива америчког конгресмена, утицајног члана тамошње демократске странке Ерика Сволвела, који је од шефа Беле куће тражио да буде домаћин неког будућег самита лидера „Отвореног Балкана“ и личним ангажманом подржи сарадњу држава из нашег окружења:

– Сволвел је велики пријатељ наше земље и неко ко има велики утицај на америчкој политичкој сцени. Реч је о политичару млађе генерације који се својевремено одрекао председничке трке у корист Бајдена, који је потом изабран за председника Америке. Сволвел је упутио писмо председнику Бајдену којим од њега тражи да буде домаћин скупа „Отворени Балкан“, што је од великог значаја за нашу земљу.

* Иницијативу „Отворени Балкан“ подржава и амерички изасланик за Балкан Габријел Ескобар. Он је иначе чест гост у Београду. Видите ли то као добар или лош знак?

– Ескобар је на позицију специјалног изасланика Америке за Балкан дошао с места заменика амбасадора у Београду. Он је са супругом Елизабет годинама живео у Београду. Обоје изузетно воле Београд, као и Ескобарова сестра Вероника, која је конгресмен испред Демократске странке из државе Тексаса. И она је више пута долазила у наш главни град. Ескобару је изузетно стало да се односи Србије и Америке унапреде, велики је подржавалац и заговорник концепта „Отвореног Балкана“ и неко ко у задатим оквирима америчке политике настоји да наше односе унапреди.

* Ако је судити према недавним изјавама, делује и да амбасадор Кристофер Хил има разумевања за српске ставове. Или је то погрешан утисак?

– Сваки долазак у Београд искористим за сусрет с господином Хилом. Имамо срећу да САД у нашој држави представљају један од доајена америчке дипломатије који у америчким спољнополитичким круговима уживају велики углед. Несумњиво је један од најзначајнијих живих америчких дипломата с обзиром на то да има директан приступ до самих врхова америчке владе. Уз то, има огромно политичко искуство, с њим може да се разговара о најзначајнијим темама. То не значи да су нам погледи, поготово када је реч о Косову и Метохији, исти, али из веома екстензивне комуникације с њим стекао сам утисак да је веома заинтересован за унапређење српско-америчких односа. Исто тако, свестан је кључне улоге и српског фактора на Балкану. Свестан је да је за САД српски народ најзначајнији партнер у овом делу Европе.

* Према овоме што говорите, делује да су односи с Вашингтон никад бољи?
– За Србију је унапређење односа са Америком један од стратешких и националних државних. Постоји огроман потенцијал како у политичкој тако и у економској, културној и безбедносној сфери. Систематично и а јасним планом радимо да ојачамо позицију Србије у САД. Нећемо дозволити да се икада више понови време неразумевања између две стране које је резултирало катастрофалним последицама по српски народ. Градимо политичку инфраструктуру која ће Србији омогућити да утиче на креирање политика државе које обликује светски поредак у оквирима западне цивилизације, којој на геополитички, али и на друге начине Срби припадају.

* Значи, језик притисака и уцена не доминира у разговорима између америчких и српских званичника?

– Поље преклапање наших интереса је све веће, о све више тема имамо сагласје. Трудимо се да радимо на проналажењу најмањих заједничких садржаоца. Наравно, постоје тешка питања где се наши ставови разликују као што је проблем Косово. Мир и стабилност на терену су у обостраном интересу. Не треба да имамо илузије да је могуће решење питање Косова и Метохије без активног учешћа САД. Зато је наш кључни задатак да покушамо да обликујемо став америчке политичке елите о будућим односима између наше две земље.

Кафа с Бајденом у српској кући
Почетком октобра Србија је добила своју кућу у Вашингтону, на чему сте ви посебно радили. Свечаној церемонији присуствовао је и Ескобар.

– Амбасада се налази на 900 метара од Беле куће, тако да би председник Бајден могао лагано да прошета до наше амбасаде. Веома смо поносни што се српска застави вијори тако близу Беле куће, на 16. Авенији, једној од најпрестижнијих улица у Вашингтону. Та зграда је историјско здање Елиху Рут, једног од твораца америчке спољне политике с почетка 20. века у време администрације Тедија Рузвелта – каже Ђурић.

Додаје да је посебан говор имао генерал-мајор Џон Харис, командант Националне гарде Охаја. Наш саговорник истиче да је било изузетно запажено излагање прве даме Србије Тамаре Вучић, а да је за њега била част што су церемонији присуствовали Владимир Орлић, председник Скупштине, Маја Гојковић, министарка културе, и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.
Најбољима је место у државној управи
* Срећете утицајне људе у Америци, гледате и како тај систем функционише. Која бисте њихова искуства, када је реч о држави, волели да примени и Србија?

– Сањам да у Србији направимо меритократско друштво, где ћемо успети да најшколованије, најобразованије и најталентованије увучемо у систем јавне управе, да их квалитетно платимо, да тиме направимо снажно упориште за нашу државу којим ћемо истовремено спречити да такви људи одлазе из земље.

Ана има шампионски тим
Добили смо шампионску владу, која ће насавити с реформама. Премијерка Брнабић и многи министри у Влади имају жељу, енергију и намеру да наставе с трансформацијом Србије у модерно и високо развијено друштво које грађанима испоручује услуге какве народ заслужује, каже Ђурић.

Иако су га многи видели као министра и кандидата за најважније ресоре, каже да није разочаран тиме што није ушао у у Немањину:

– Част ми је да служим земљи и борим се за њу у Сједињеним Америчким Државама у једном од кључних и преломних тренутака. Срећан сам и задовољан што имам отворена врата у министарствима, Председништву и свим институцијама јер ми то омогућава да свој посао радим на одговоран начин. Ко прати мој рад у протеклих година, зна да сам по том питању другачији. Суштина ми је важнија од форме.

Похвале које је на његов рачун изрекао шеф државе Александар Вучић му пријају, али, како каже, обавезују га да с још више снаге по повратку у Вашингтон настави борбу за српске интересе.

На питање да ли га је изненадила бурна реакција Зоране Михајловић после губитка фотеље Ђурић одговара:

– Не могу рећи да су ме емотивне помало исхитрене реакције изненадиле и разочарале. Сматрам да треба да показујемо поштовање према странци која нас је кандидовала, предложила и омогућила да учествујемо у органима извршне власти.

Изазови као планине
Изазови попут планина су пред новом владом, оцењује српски дипломата који службује у Вашингтону. Према његовим речима, предстоји нам велика борба на различитим пољима, а међу најтежим је она која се тиче Косова и Метохије:

– Значајно је што у Влади имамо искусан тим и премијерку која је марљива, посвећена и издржљива с обзиром на то да је Владу водила у кризним временима на веома успешан начин. О томе говоре статистички подаци и чињенице. Србија је у условима глобалне кризе успела да забележи рекордну годину по приливу директних страних инвестиција и по трећи пут је најбоља у региону југоисточне Европе. Изградња инфраструктуре неометана је кризом евра и глобалним геополитичким превирањима… Србија тренутно гради десет нових ауто-путева, ни од једне капиталне инфраструктурне инвестиције нисмо одустали, настављен је кумулативни раст плата и пензија и то до нивоа који превазилази ниво инфлације, по чему је Србија заиста јединствена у Европи. Пред Владом је да настави с унутрашњим реформама.

Петковић ради важан посао
Петра Петковића, директора Канцеларије за Косово и Метохију, коју је иначе Ђурић водио пре одласка на амбасадорску функцију, очекује изазован период:

– Он брине о нашем народу на Космету, обавља координацију дијалога Београда и Приштине. Знам како тај посао изгледа. Ујутру водите рачуна о стеоним јуницама и узгоју свиња у Лешкој и Лепосавићу, у подне разговарате с командантом Кфора, по подне разговарате с владикама, монасима, а увече с Лајчаком, Ескобаром, Борељом… То је важан посао који траје 24 сата. Оно што мало људи зна то је да је директор Канцеларије за КиМ први којег позову у четри ујутру када нешто пође наопако.

Њих тројица ће имати најтеже задатке
* Наведите тројицу министара који ће у овом мандату имати најтежи задатак?

– С обзиром на ситуацију, целокупан систем је од изузетног значаја. Укупна одговорност за укупну безбедност је на Милошу Вучевићу и Бати Гашићу. Реч је о провереним и искусним кадровима који су родољуби, али и успешни менаџери. Од њих имам велика очекивања и с оптимизмом гледам на њихов избор. Тежак задатак ће имати Никола Селаковић, нови министар за рад, с обзиром на то да Србија трећину свог буџета мора да троши на набавку енергента. Захтеви синдикалних организација и институција биће израженији у наредном периоду, биће од важности дијалог и договори који ће се с њима постићи.

И Синиша Мали. Од његове вештине управљања српском благајном зависи рад свих осталих министарстава. Он је Лаза Пачуа нашег времена (реч је о најбољем српском министру финансија. Оштрим мерама напунио је државну касу, подигао је животни стандард, а српски динар био једна од најјачих светских валута и чак јачи од француског франка, прим. аут.) с обзиром на то да у финансијама, као и Пачуа, руководи у тешком и изазовном времену.

* А како ћете са Дачићем, који је нови шеф дипломатије?

– Честитао сам му на избору. Као шеф дипломатије, посебно када је реч о повлачењу признања приштинске државности, остварио је значајне резултате. С моје стране имаће пуну сарадњу да бисмо јачали сарадњу између Србије и Америке.

 

Извор: Република