Свет

БАЈДЕН ОДБИО ПУТИНА: Нуклеарне тензије на највишој тачки, могућ страшан исход

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да не види добар разлог да се сусретне са Владимиром Путином половином следећег месеца на самиту Г20 у Индонезији.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је јуче да Москва не би одбацила тај састанак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Све зависи од тога о чему би Путин желео да прича. Ако би хтео да прича о затвореној америчкој кошаркашици у Русији, Бритни Грајнер, онда бисмо могли да причамо. Али, слушајте, његова дела су брутална. Сматрам да је починио ратне злочине, тако да не видим рационалан разлог да се сусретнем са њим сада“, рекао је Бајден за „Си-Ен-Ен“.

Поводом рата у Украјини, он је оценио да не верује да ће Путин употребити нуклеарно оружје.

„Не верујем у то. Сматрам да је неодговорно од Путина да прича о томе, та идеја да лидер једне од највећих светских сила говори да ће можда користити тактичко нуклеарно оружје у Украјини“, додао је Бајден.

Бајден је рекао да Путнове претње имају дестабилизујући фактор и упозорио да на потенцијалне грешке у процени.

„Поента коју желим да кажем да би грешке могле да доведу до страшног исхода, али не зато што неко жели да све претвори у светски рат. Међутим, једном када употребите нуклеарно оружје, ко зна шта би се десило“, истакао је Бајден.

Бајден је изјавио да су нуклеарне тензије на највишој тачки од кубанске ракетне кризе 1960. и упозорио да би рат који бесни у Украјини на крају могао да доведе до „Армагедона“.

Извор: Танјуг

Ознаке