Свет

БАЈДЕН ПРОГОВОРИО О СВОМ ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ: Могу сутра да умрем, мислим да је легитимна ствар бринути се

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Амерички председник се сложио да је забринутост у вези са његовим поодмаклим годинама „легитимна“

Амерички председник Џо Бајден признао је да би могао да „умре сутра“ док покушава да увери америчке гласаче да још увек има довољно енергије да се поново кандидује за функцију 2024.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његови коментари долазе усред широко распрострањене забринутости због његовог наводног погоршања здравља и редовних грешака. У снимку из интервјуа за МСНБЦ који је објављен у недељу, Бајден (79) је упитан шта би рекао Американцима који нису сигурни да ли треба да тражи реизбор због својих поодмаклих година.

„Мислим да је легитимна ствар бринути се за било чије године, укључујући и моје“, одговорио је, описујући себе као „великог поштоваоца судбине“. „Могао бих да се разболим. Могао бих, знате, сутра да паднем мртав“, додао је. Међутим, Бајден је даље рекао да је најбољи начин да се процени његово здравље посматрати га. „Знаш, да ли ја успоравам? Зар немам исти темпо?” упитао је, сугеришући да би, ако су Американци несигурни у његове способности, требало да подрже другог кандидата.

„Сада, да куцнем у дрво, нећу да се зезам, доброг сам здравља“, рекао је он и додао да добро функционише и физички и психички.

Раније овог месеца, секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер потврдила је да Бајден намерава да се кандидује за реизбор 2024. Међутим, у јулу је Њујорк тајмс објавио, позивајући се на изворе, да његове године све више постају проблем за његову администрацију . Званичници које је тај лист интервјуисао признали су да „енергетски ниво” америчког лидера није оно што је некада био и да „тихо пазе” на њега.

Њихова забринутост је додатно поткрепљена понављајућим гафовима са стране председника. Прошле недеље, видео је постао виралан на друштвеним мрежама на којем се види да је Бајден изгледао збуњен док се мучио да изађе са бине на митингу у Питсбургу у Пенсилванији.

Крајем септембра догодио се још један инцидент на догађају у Белој кући у којем је председник грешком позвао представницу Џеки Валорски, која је погинула у саобраћајној несрећи у августу.

 

 

Извор: Информер