Свет

БАЈДЕН ЗАГРМЕО НА ЗЕЛЕНСКОГ: Володимире, престани

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Упркос најбољим напорима америчког председника Џоа Бајдена, глобална и домаћа коалиција за подршку Украјини се све више распада по шавовима.

У овој ситуацији, Бајден је приватно позвао Володимира Зеленског да престане да тражи све већу војну помоћ, рекавши да већ чини довољно, пише Вашингтон Пост, преноси РТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У протеклих неколико месеци, амерички председник Џо Бајден провео је много сати преговарајући са индијским премијером Нарендром Модијем, председником Јужне Африке Сирилом Рамафозом и другим страним лидерима који нису увек подржавали западну коалицију у подршци Украјини, позивајући их да се окрену против Русије, преноси лист.

С тим у вези, Бела кућа је била пријатно изненађена када је – захваљујући напорима Бајдена, Моди ипак позвао Путина да „крене путем мира“.

Анонимни извор у Белој кући назвао је ове речи „необичним“ за лидера који је учинио све што је било могуће да остане неутралан у сукобу у Украјини.

Како је приметио Вашингтон пост, Бајден сада напорно ради на одржавању онога што је постао главни циљ његовог председавања – глобалне и домаће коалиције за подршку Украјини.

Гласање Уједињених нација о нацрту резолуције којом се осуђује руско укључивање четири нова региона у среду биће велики тест напора Бајденове администрације.

Вашингтон се нада да ће убедити земље Латинске Америке, Азије и Африке да не заузму неутралан став и осуде Москву.

Извор: Б92