Свет

БАЈДЕН ЗАПРЕТИО САУДИЈЦИМА: Сносићете последице

Фото: Јутјуб

Сувише тешких речи, мало решења.

Није баш пријатно ових дана бити у кожи Џозефа Бајдена, председника САД-а. А ни последњих месеци, ако ћемо право.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последњи ударац стигао је из Саудијске Арабије, прецизније, из одлуке ОПЕК плус, на чијем су челу Саудијци, да смањи производњу нафте на два милиона барела дневно. Американци су тај потез протумачили као пружање помоћи и подршке Путину. ОПЕК плус је, да подсетимо, група земаља извозница нафте коју сачињавају Алжир, Индонезија, Ирак, Иран, Кувајт, Либија, Нигерија, Катар, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Венезуела.

Оно што Бајдена посебно боли (мада то није изјавио директно), а о чему је Бизпортал већ писао, јесте то што га већ у новембру чекају конгресни избори, а Саудијци га упорно игноришу. Један од главних адута избора му је управо цена нафте, прецизније, цена горива, и било би идеално да се у тој ситуацији она смањи. Сада, уз потез ОПЕКА+, шансе за то су анулиране.

Шуровање с Русима?

И то је само делић проблема који тиште Бајдена. Свађа са Саудијском Арабијом је очигледно досегла свој врхунац. Некада давно, Саудијци су били најбољи пријатељи Америке, међутим, очигледно је да су односи толико затровани да није искључено да и Саудијска Арабија стигне на чувени списак земаља која ради против „националних интереса” Америке.

Са друге стране, саудијски министар иностраних послова, принц Фајсал бин Фархан, нагласио је да су одлуке ОПЕК плус вођене искључиво економским мотивима, и да су донете једногласно у оквиру групе. У преводу, њих само паре занимају. Што се може очекивати од нафташа, зар не? У условима енергетске кризе, највероватније је да принц говори истину, али шта то вреди? Бајден их је већ оптужио да шурују са Русима, и сад нема назад. Једино је нејасно како Бајден мисли да казни Саудијце, а и велико је питање да ли има неки конкретан план поводом њих.

Осим Саудијаца, а откад је почео сукоб у Украјини, Бајден има проблема и са Кином, и то највише због одлука које сам Бајден доноси. Подсетимо, још у јуну је из Вашингтона громогласно, како то обично и раде, најављена дугорочна и свеобухватна економска сарадња са Тајваном, и тако је, поново, гурнут прст у око Кини. С обзиром на то да Кина Тајван сматра делом своје територије, то је изазвало гневну реакцију кинеских дипломата, па чак и кинеско звецкање оружјем око поменуте острвске земље.

А ових дана, Америка је поново активирала и одлуку о одсецању Кине приступу америчкој индустрији чипова, забранивши свима који их производе, а имају везе са САД-ом, да их не продају Кинезима. Наравно, затегнути однос на релацији те две земље није од јуче, штавише, покренуо га је бивши амерички председник Доналд Трамп, али Бајден врло агресивно заступа тај део спољне политике своје земље.

Трампе, врати се, све ти је опроштено!

Кад смо већ код Трампа, њега је ових дана призивао мађарски премијер, Виктор Орбан, који је изјавио да је Трамп једини који може да заустави рат у Украјини, јер је Бајден „отишао предалеко”, називајући Путина ратним злочинцем, између осталих запаљивих изјава. И многим другим Бајденовим критичарима делује да се он сувише уплео у украјински рат, без јасне стратегије како да се из њега извуче.

Једину корист коју Америка тренутно има из сукоба јесте продаја природног гаса Европи. Међутим, то тешко да ће му бити довољно на предстојећим изборима за конгрес. Ако хитно не реши проблем са нафтом (а ту Русија тренутно води, захваљујући ОПЕК-у), тешко ће убедити своје грађане да Трамп, односно Републиканска странка, није боље решење.

Уосталом, Трамп је увек патио за тим да добије Нобелову награду за мир. Можда му треба дати шансу да реши проблем са Путином. Нема се шта изгубити, ионако је већ све отишло дођавола.

Извор: BizPortal

Ознаке