Свет Србија

БЕРБОК ПОГУРАЛА ЛАЖНУ ДРЖАВУ У ПРИСУСТВУ ГЕРВАЛЕ: Признавање Косова и санкције Русији за…

ОБРУЧ око Србије затегнут је до крајњих граница, па су тако у последња 24 сата Београду огољено испоручена два кључна захтева из Европске уније: уведите санкције Русији и признајте лажну косовску државу ако желите да наставите пут ка Бриселу.

Први услов стављен је на папир, у годишњи извештај Европске комисије о напретку наше земље. Други је стигао усмено, из Берлина, одакле је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, и то на заједничкој конференцији са министарком спољних послова привремених власти у Приштини Доником Гервалом Шварц, поновила да без међусобног признавања Србије и Косова и нема чланства у ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На ову клацкалицу смењивања претњи са Запада – уведите санкције Русији и признајте Косово – упозорио је и председник Србије Александар Вучић, који је рекао да ће ова два политичка питања бити кључ нашег напредовања ка ЕУ.

Званичници из ЕУ послали су и поруку шта би Србији могло да се деси уколико не буде „послушна“ – да доживи судбину Турске која је већ деценијама у европској чекаоници. Тако је шеф дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ рекао да је „јасно видљиво каскање Србије, али и Турске, по питању усклађености са спољном политиком Брисела“.

Ово сврставање са Турском по питању придруживања ЕУ, Срђан Граовац, историчар и аналитичар Центра за спољну политику, види као неку врсту упозорења да од нашег понашања зависи европска будућност:

– Извештај ЕК у највећем делу није неповољан за нашу земљу и то је порука да рачунају на Србију, али ако испунимо оно што се очекује. У том случају, извесно је чланство, али није прецизирано у ком року, у супротном крајње је неизвесно. Нажалост, у међународним односима доминира право јачег, а не међународно право, које велике силе користе само кад њима одговара. Не постоје готово никакве шансе да ће се став Запада мењати кад је реч о КиМ и санкцијама Русије и притисак на нас биће све већи. За њих дилеме нема, Косово је независно, њихова политика је крајње штетна, доследна и не почива на међународном праву.

Према мишљењу Слободана Зечевића, сарадника Института за европске студије, Запад не може да нас сврстава у исти кош с Турском јер геостратешки, цивилизацијски не можемо да се поредимо са том земљом. Када је реч о инсистирању на увођењу санкција Русији, Зечевић за „Новости“ каже да је очекивано да се од нас тражи да доносимо солидарне одлуке са ЕУ:

– Можда смо на почетку руско-украјинског сукоба могли да уведемо неке мање санкције које нам од стране Русије не би толико биле замерене, али се бојим да ниједна санкција коју бисмо увели не би била довољна за ЕУ.

Да ће се наш однос са Русијом више „вредновати“ него напредак у свим осталим областима јуче је указао и амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил. Иако је у извештају ЕК констатовано да је Србија практично назадовала само по питању санкција Москви, за дипломату из САД „чаша је полупуна“:

– Бирам то да кажем јер је Србија постигла напредак у многим областима, али нажалост не и у областима које се тичу Русије. Ово су веома тешка времена због тога што је Русија одлучила да изврши инвазију на свог суседа, то су срамотни тренуци у садашњој историји, али нас је то у овом тренутку, САД и ЕУ, приближило можда више него што смо били дуго времена пре тога. Америка ради и сарађује са Владом Србије, али није само одговорност Владе већ и сваког грађанина који би требало да размишља о томе шта је Русија учинила свом суседу и како на нападе на инфраструктурне објекте одговара нападима на цивилно становништво.

Иначе, Бербокова на састанку са Герваловом није ни реч рекла о једностраним потезима Приштине која недељама доводи цео регион на ивицу новог сукоба, нити о њиховој обавези да формирају Заједницу српских општина, али је зато имала поруку за Србе са КиМ да пререгиструју своја возила на косовске регистарске таблице.

Рекла је да ће идуће недеље у Берлину бити одржана конференција министара спољних послова о Западном Балкану, додајући да је Немачкој важан Берлински процес и да је изасланику немачке владе Мануелу Сарацину дато у налог да ради на компромису како би конференција помогла успостављању заједничког тржишта на Западном Балкану. Бербокова је казала и да Немачка подржава чланство Косова у СЕ.

ЛАЈЧАК: СПОРАЗУМ ДО 2024.

ИЗАСЛАНИК ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је да би 2024. година, када се одржавају избори у САД и ЕУ, могла да буде рок за постизање споразума Београда и Приштине. Он је навео да „сада када нема избора на Косову и Србији“, то иде у прилог да буде постигнут коначан споразум и додао да „неће бити добро ако до тада не буде помака, јер ће тада фокус САД и ЕУ бити негде другде“.

Лајчак је такође, после састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и његовим замеником Бесником Бесљимијем, истакао да постоји ризик да „Електросеверу“ буде одузета лиценца и да ће о питању енегетике, дијалога, регистарских таблица разговарати у понедељак у Београду.

Извор: Новости