Свет

БОГАТИ ЋЕ СЕ СПАСТИ, СИРОМАШНИ ЋЕ ПРОПАСТИ: Хаос у Европској унији

ПРЕ десетак година, када је Европа била у кризи, Немачка је предводила тежњу ка штедњи. Сада се остатак Европе љути због велике потрошње Немачке на субвенције за енергију за коју се плаше да би могла да погорша политички експлозивну поделу између богатих и сиромашних на континенту.

Овим растућим тензијама одмаже чињеница да је зависност Берлина од руског гаса довела до покретања енергетске кризе у блоку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ЕУ расте неслагање – посебно у земљама као што су Италија и Француска – око огромног немачког пакета од 200 милијарди евра који је објављен прошле недеље како би се потрошачи и предузећа сачували од пуних ефеката енергетске кризе. Чини се да ће ове притужбе сада букнути на самиту ЕУ у петак у Прагу, када ће се лидери позабавити питањем растућих трошкова енергије и њиховим економским последицама.

Критикује се огромна финансијска моћ Немачке, која јој омогућава да спасе своју економију, док сиромашније земље пуцају, отварајући велике поделе на јединственом тржишту, док немачке компаније добијају предност коју финансира држава у односу на ривале на другим местима.

Немачка има терет одговорности да покаже солидарност, а не само да се брине о себи –  због улоге Берлина у помагању Гаспрому да успостави доминацију у Европи, као и зато што немачка тежња за новим испорукама гаса подиже цене за све.

– Немци су више забринути за снабдевање гасом него за цену, али у осталих 26 земаља то није тако – рекао је италијански министар енергетике Роберто Чинголани у недељу за „Раи ТВ“, а преноси „Политико“.
– Акције предузете на националном нивоу имају важне последице на друге државе чланице, тако да је координиран приступ на европском нивоу важнији него икад – рекао је европски комесар за економију Паоло Ђентилони у понедељак после састанка министара финансија.

 

Париз је такође звучао изнервирано

– Од суштинске је важности да очувамо једнаке услове међу државама чланицама еврозоне и међу државама чланицама уопште. Ако нема консултација, ако нема солидарности, ако нема циљане подршке бизнису, ако нема поштовања једнаких услова, ризикујемо фрагментацију еврозоне – рекао је француски министар финансија Бруно ле Мер, на путу на састанак министара финансија еврозоне у Луксембургу у понедељак.

Такође, додатно уље на ватру је чињеница да Немачка блокира позиве за ограничење гаса у целој ЕУ.

Одлука Немачке да представи амбициозан пакет подршке подсећа на почетак пандемије вируса корона пре више од две године, када је тадашња канцеларка Ангела Меркел желела да настави са плановима за подршку сопственој економији.

То је довело до оптужби да Берлин нарушава конкуренцију широм Европе јер нису све земље ЕУ могле да приуште такве мере. На крају, ЕУ је реаговала оснивањем свог историјског фонда за опоравак од корона вируса вредног 750 милијарди евра, али је немачка влада више пута инсистирала да је то „једнократно“ решење које се неће поновити.

Питање енергетске кризе ће вероватно доћи до изражаја на самиту ЕУ касније ове недеље, када ће лидери разговарати о томе како да осмисле одговор на нивоу целе Уније на кризу и да се изборе са економским последицама рата у Украјини.

Као највећа европска економија, важно је шта се дешава у Немачкој. Али Берлин ће можда открити да има ограничене симпатије других земаља чланица у тренутку када многи верују да је јединствени одговор једини начин да се ухвати у коштац са огромним економским изазовима који се очекују ове зиме.

 

Извор: Новости.рс