Свет

БРИТАНЦИ ТВРДЕ: „Руси беже“: Украјинци заузимају Крим?

Украјина би могла да поврати Крим ако настави да отима територију од руских снага које брзо беже, сматрају амерички званичници, наводи британски The Telegraph.

Њихова процена долази након што је руски председник Владимир Путин први пут признао неуспехе на бојном пољу и након што су украјинске снаге потиснуле руску војску у региону Луганска, ефективно преокренувши један од кључних успеха Кремља у рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Западни званичници су раније веровали да је повратак Крима силом немогуће јер се од Русије очекује да се бори свом снагом да га одбрани.

Али високи амерички официр рекао је за Телеграф да недавни колапс руске војске значи да је „украјинско поновно заузимање Крима сада посебна могућност која се више не може искључити“.

Продор на Крим значио би да се Украјина креће изван линије фронта 23. фебруара, када је Путин наредио инвазију на Украјину.

Русија је анектирала Крим 2014. и вероватно ће копнени напад на критичну енклаву видети као велику ескалацију.

Могућност повратка Крима поменуо је и заменик помоћника америчког секретара за одбрану

Могућност украјинског заузимања Крима навела је и Лаура Купер, заменица помоћника америчког секретара за одбрану, која је рекла да је Крим на дохват руке Украјине. И само да буде јасно, Крим је Украјина“, додала је она.

Она је такође рекла да би америчко оружје могло да се употреби за напад на Крим, што је Кремљ описао као „изузетно опасан потез” и „доказ директног учешћа САД у сукобу“.

Путин је у среду, ретко признајући потешкоће на фронту, рекао: „Радимо под претпоставком да ће се ситуација на новим територијама стабилизовати“.

Проблеми у руским редовима

Очигледно постоје проблеми у руским редовима.

Александар Котс, руски новинар који је био међу тамошњим руским снагама, рекао је да је на бојном пољу било премало војника за озбиљну одбрану од украјинских снага које непрестано напредују.

Украјински војник који се бори у Херсону рекао је за Телеграф да руске снаге „беже и напуштају своје зарђало оружје“.

Рекао је да је видео како руски војници пуцају у леђа једном од његових људи када је покушао да се преда.

Украјина се пре недељу дана похвалила да је ухватила првог новомобилисаног руског војника. Војник је на снимку рекао да је отпутовао на линију фронта са намером да се преда, што се тумачи као још један знак ниског морала у руској војсци.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr