Свет

ДА ЛИ БИ ОВАЈ ПОСТУПАК ИЗАЗВАО НОВИ РАТ? Русија би реаговала а САД одговориле

Фото: Јутјуб

Руси су упутили претње, а убрзо је уследио и одговор.

Претња високог руског званичника, који је рекао да ће Русија напасти западне комерцијалне сателите ако процени да они помажу Украјини у рату, забринула је правнике посвећене свемирским питањима, преноси Ројтерс. „Квазицивилна инфраструктура у орбити могла би да буде легитимна мета узвратног удара“, изјавио је јуче Константин Воронцов, заменик директора Одељења за непролиферацију и контролу наоружања Министарства спољних послова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Никада у историји ниједна држава није напала сателит друге земље ракетом. Такав чин током рата у Украјини значајно би подигао тензије између Русије и САД. „Ова претња нас доводи до ивице нечега што никада раније нисмо видели“, рекла је Мишел Хенлон, директорка Одељења за ваздушно и свемирско право на Универзитету Мисисипи па додала: „Увек смо имали осећај да тако нешто може да се догоди, али нико није рекао наглас да то може да уради.“

Украјинска војска се, подсетимо, снажно ослања на СпацеКс Илона Маска, који обезбеђује брзи интернет преко сателитске мреже Старлинк. Америчке компаније попут Макар Тецхнологиес снимају рат у Украјини уз помоћ сателита у орбити. Поред тога, десетине хиљада комуникационих уређаја у Украјини ослањају се на сателитску мрежу америчког комуникационог гиганта Иридијум.

„Према међународном праву и ратном праву, руски напад на комерцијалне сателите америчке приватне компаније могао би се сматрати чином рата на који би САД могле да одговоре“, каже Ханлон.

Шта каже Бела кућа?
Портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је синоћ да ће сваки напад на америчку инфраструктуру изазвати одговор, али није прецизирао.

„Правни аспекти свега овога су тренутно веома мутни. Једноставно немамо примере употребе силе у рату против сателита“, рекао је за Ројтерс Брајан Виден, аналитичар Фондације Безбедан свет.

 

 

Извор: Мондо