Србија

ДА ЛИ НОВА ВЛАДА НАГИЊЕ КА РУСИЈИ ИЛИ ЗАПАДУ? Како Србија може да преживи „тешку батину“

Имена нових министара су позната тек 24 сата, а у Србији је то време протекло у расправи да ли ће будућа Влада Србије, на челу са премијерком Аном Брнабић, вући ка Русији, ка Западу, или на неку трећу страну света.

Од тог усмерења, сматрају два супротстављена табора, зависиће приступ Србије ка убрзавању решења косовског питања и реакција на могућност „тешке батине“ која се помиње у случају да решења у предвиђеном року – не буде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заговорници тезе о прозападној Влади се позивају на неколико аргумената. Пре свега, на Тању Мишчевић која ће предводити ресор евроинтеграција.

„Проевропска влада“

– Ово је ипак проевропска влада! Тања Мишчевић је довољан разлог за мој оптимизам! Тања је особа која има лични интегритет и неће дозволити поигравање са Европским интеграцијама! Није дошла из Брисела тек тако! – написао је на Твитеру Драган Шормаз, функционер СНС.

Избор Тање Мишчевић на поменуту министарску функцију коментарисао је и извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар.

– Њеним именовање нова влада жели да поручи да ништа неће препустити случају на ЕУ путу. Мишћевић је најпозванија особа за ту позицију која има одличну репутацију у Европској унији и контакте. То је доказ да улазак у ЕУ остаје приоритет нове владе – рекао је Клачар за „Блиц“.

Заговорници ове тезе истичу и да проруски оријентисани Александар Вулин и Ненад Поповић неће бити министри. Не избегавају ни да примете да Никола Селаковић јесте и даље у Влади, али да више неће бити министар дипломатије.

Као прозападни чин виде и избор Дубравке Ђедовић Негре за министарку енергетике, као и постављање Томислава Жигманова, испред хрватске националне мањине, на чело министарства за мањинска питања.

– У влади има мање људи који су блиски Москви, што указује да у владајућој коалицији нису желели да се упире прстом у неког министра због његове биографије – коментарише Клачар.

Насупрот томе, заговорници тезе о проруској Влади такође имају своје адуте. Тврде да је најављено постављање Вулина на чело БИА наводни доказ предаје српског система безбедности у руске руке.

Смета им и именовање Ивице Дачића за министра дипломатије, као и то што Небојша Стефановић и Зорана Михајловић, нашироко виђени као „амерички људи“, неће више бити у Влади.

Али, шта ако састав Владе показује да Вучић заправо има у плану неко треће усмерење за Србију – ако већ не суштинско, онда бар имиџно?

Интригантно је да је сам Вучић у данима уочи објављивања имена нових министара понављао да нова Влада неће бити ни прозападна, ни проруска, „већ српска“.

Ту тезу је, између осталих, у гостовању на Блиц телевизији код Иване Мастиловић Јаснић поновио и Владимир Ђукановић, функционер СНС чије се „пророчанство“ о политичкој судбини Небојше Стефановића и Зоране Михајловић показало као веома прецизно.

Када се на крају подвуче црта, приметно је, заправо, да су из Владе испали сви који су у јавности били перципирани као екстремно руски или екстремно амерички људи. Да су нови министри, а самим и нова Влада, много умеренији у геополитичком опредељењу и да би нови кабинет Ане Брнабић у том смислу требало да буде много балансиранији.

Како примећује Бојан Клачар, у Немањиној 11 више неће бити „политичких тешкаша“.

– У влади после практично 10 година неће више бити Александра Вулина, Зоране Михајловић и Небојше Стефановића. То може да значи да су платили неку врсту политичке цене или досадашњих резултата или свог понашања – каже Клачар.

Притом именовање Тање Мишчевић носи снажну про-ЕУ симболику, упркос последњим несугласицама око санкција Русији. Вучић на тај начин шаље јаку поруку – и амбасадама, али и бирачима – континуитета спољне политике и стабилности српске неутралности, да не кажемо „несврстаности“.

За веродостојну перцепцију такве политике Вучићу је битно да СНС задржи имиџ „кеч-ол“ партије (цатцх-алл, која гађа широку циљну групу бирача), али да не буде више „цатцх-тоо-муцх“, односно да смањи број и утицај страначких функционера који се сувише екстремно разликују у геополитичким ставовима.

У том светлу треба гледати и изјаву политиколога Вука Велебита, који је у интервјуу за „Блиц“ уочи објављивања имена будућих министара изразио наду да у новој влади неће бити места за оне који су у прошлости угрожавали српске интересе својим изјавама или специјалним односима са другим државама.

Клачар закључује да се саставом нове владе водило рачуна да се не изазове политичко комешање.

– У влади има мање људи који су блиски Москви што указује да у владајућој коалицији нису желели да се упире прстом у неког министра због његове биографије – истиче Клачар.

Брнабић: Ово ће бити просрпска влада

Мандатарка за састав нове владе Србије Ана Брнабић изјавила је синоћ на ТВ Пинк да ће то бити просрпска влада која ће првенствено бранити српске националне интересе.

– Имамо заиста јака имена у влади, веома стручне људе и још једном су се показале две ствари, а прва је да је то просрпска влада. Нема ту ни лево ни десно, ни истока, ни запада, ни севера ни југа. То је влада која се бави и брани наше националне интересе – рекла је она.

 

 

Извор: Блиц