Србија

ДА ЛИ СЕ ГРЕЈНА СЕЗОНА ЗБОГ И ДАЉЕ ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА ОДЛАЖЕ? Из Топлана Србије дали одговор

Грејна сезона која иначе почиње 15. октобра, ове године одложена је за петнаест дана услед михољског лета и треба да крене са радом 1. новембра. Међутим, судећи према временској прогнози за наредни месец, топло време очекује нас и у првој недељи новембра, па се поставља питање да ли ће то довести до нових одлагање када је грејна сезона у Србији у питању?

Да правих јесењих температура и хладног времена нема ни почетком новембра, објавио је метеоролог Марко Чубрило у својој најновијој временској прогнози, а у којој је истакао како нас све до краја октобра, али и у првим новембарским данима очекује стабилно, суво и релативно топло време за ово доба године, те да ћемо све до одмог тог месеца имати температуре око, али и преко 20 степени Целзијуса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наредних дана над нама ће јачати поље антициклона доносећи суво, стабилно и релативно топло време. Само понегде може бити јутарње магле или ниских облака који могу смањити количину сунца преко дана, али ће температуре свакако бити знатно изнад просека. Минимуми углавном од 4 до 12 степени, а током дана од 15 до 23, локално и око 26 степени Целзијуса. Ветар ће бити слаб – написао је метеоролог Чубрило у својој временској прогнози и истакао како нас већ око 5. новембра очекују падавине, али не и јако захлађење.

Чучковић: „Остаје онако како је рекао градоначелник на седници “
Да ни на нови рок, када је почетак грејне сезоне у питању, не може да се рачуна са сигурношћу, могло се закључити и на основу недавне изјаве градског менаџера Мирослава Чучковића који је на седници Скупштине Београда изјавио како сматра да би почетак грејне сезоне требало одложити и током новембра, јер, како истиче, временски услови то дозвољавају, и том приликом позвао одборнике да гласају за Информацију о одлагању грејне сезоне и рационализацију потрошње електричне енергије за новогодишњу расвету.

– Мени је јако жао што ми данас не можемо да констатујемо да и током октобра и новембра због временских услова одложимо почетак грејања, зато што је због енергената, верујте, за нас сваки дан велика победа. Ми смо напунили наш резервоар, али имамо опасност да нам бензинска пумпа и све бензинске пумпе које постоје буду физичке уништене због рата – рекао тада Чучковић на седници Скупштине Београда и додао да је сваки дан у ком се не троши гас велика победа.

Међутим, неколико дана након седнице, Чучковић за „Блиц“ објашњава како ипак места за страх код Београђана не треба да буде, јер грејна сезона почиње онда када је и планирано.

– Све остаје онако како је градоначелник Београда рекао на седници. Нема одлагања грејне сезоне. Иако је за 1. новембар најављено око 25 степени, већ од 5. почињу захлађења, тако да се ново одлагање неће догодити. Грејна сезона почиње када је и најављено, а од петка и у пуном капацитету – рекао је Мирослав Чучковић за „Блиц“.

Топлане Србије: „Неће бити одлагања“
Шта грађане Србије очекује почетком новембра када је о грејању реч, за „Блиц“ су објаснили и из пословног удружења „Топлане Србије“, те навели да ли ће бити евентуалних нових одлагања.

– Неће бити никаквог одлагања, колико је нама познато. Не бих коментарисао детаљно док то све не почне са радом, нити тумачио изјаву господина Чучковића. Оно што је сигурно јесте да је све спремно када је грејна сезона у питању, и то на нивоу целе Србије. Надамо се да неће бити никаквих промена и да је рок и даље 1. новембар – казао је за „Блиц“ директор овог удружења Дејан Стојановић.

Вучић: „Грејање од 1. новембра, без обзира на температуру“
О овој, тренутно горућој теми у Србији и питању које занима све оне који користе централно грејање, недавно се огласио и сам председник Србије Александар Вучић, те истакао како се нада да ће ускоро почети грејање, без обзира на температуру, док поједине топлане у Србији већ најављују тачан дан када би са грејањем требало да почне.

Наиме, према писању „Јужних вести“, Нишлије би ускоро требало да се поздраве са ћебадима и јорганима, јер их, а према најавама директора Градске топлане Предрага Милачића, у петак 28. октробра очекују топли радијатори и коначни почетак грејне сезоне у том граду.

Тако ће уместо топлих проба током јутра, које су у Нишу биле пре пар дана, грађани који су корисници централног грејања од 28. октобра требало да имају топле радијаторе током целог дана и вечери.

 

 

Извор: Блиц

Ознаке