Србија

ДАНАС ИСТИЧЕ РОК ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЈУ ВОЗИЛА! Који су даљи потези Куртија, хоће ли буре барута експлодирати?

Ако САД и ЕУ не притисну јаче премијера Косова Аљбина Куртија тешко да се може очекивати било какав договор у вези са пререгистрацијом возила, а камоли решење косовског питања. Ово је општи је утисак након што се Курти оглушио о захтев Запада и одлучио за свој модел увођења РКС таблица на северу Косова који подразумева новчане казне од 150 евра од 21. новембра.

Већ месецима америчким и европским званичницима су пуна уста најава о договору Београда и Приштине који би и једној и другој страни донео напредак у евроинтеграцијама и међусобне односе коначно покренуо са мртве тачке, а на терену ситуација је све гора. Тензије су порасле још летос уочи претње Куртија да ће укинути српска документа на Косову. Тада је пронађено компромисно решење, али уочи новог дана Д чини се да решење није ни на видику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта ће се десити 1. новембра?
Наиме, 1. новембра истиче рок за пререгистрацију возила када је, према првобитним најавама Приштине, косовска полиција требало да одузима возила свим власницима који немају РКС таблице.

Ипак, пошто су претходних дана амерички и европски званичници тражили да се рок за пререгистрацију возила помери за 10 месеци, Курти је пронашао своје решење тако што је најавио да ће од 1. новембра да се уручују опомене свим власницима возила без РКС ознака да би од 21. новембра почело кажњавање и то са по 150 евра.

Српска листа: Жесток одговор на прву казну

Наравно, ни та најновија најава Приштине није остала без одговора представника Срба са севера Косова па је Српска листа издала саопштење у којем је најавила да ће „прва казна због пререгистрације возила изазвати жесток одговор и отпор“.

– Сви који мисле да ће наш народ немо посматрати обесправљивање, укидање КМ таблица, то јест слободе кретања и угрожавање нашег опстанка грдно се варају -наводи се у саопштењу Српске листе уз оцену да „најава Аљбина Куртија није ништа друго него жеља да се настави са планом прогона Срба са својих вековних огњишта“.

Хил: Има ли будућности за Србе на Косову?

У таквом општем метежу чини се да је најреалнију оцену тренутног „напретка“ дијалога Београда и Приштине дао амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил који није крио разочарање што је косовско питање већ деценијама на истом нивоу и што је проблем таблица подигнут на највиши ниво.

– Наша аспирација би требало да буде има ли будућности за српску заједницу на Косову, не о таблицама и шта су аспирације и која су правила. Дозволили смо битним питањима да се гурну у страну јер нису забавне као прича о таблицама – рекао је Хил.

ЕУ: Потребан дужи прелазни период
Ни у Бриселу нису крили разочарење због одлуке косовске владе да не услиши захтев ЕУ и САД и одложи на 10 месеци рок за пререгистрацију возила.

– Косово треба да омогући дужи прелазни период. Ово је доследан савет најближих партнера Косова, укључујући ЕУ и САД. Разочаравајуће је видети да то није праћено – стоји, између осталог, у саопштењу из Брисела.

После свега поставља се питање да ли је уопште реално очекивати било какав напредак у дијалогу Београда и Приштине ако Курти вуче једностране потезе које не може више ни Запад да контролише?

Попов: Кување жабе на рате
Председник Центра за регионализам Александар Попов истиче за „Блиц“ да потези Куртија у вези са пререгистрацијом таблица изгледају као „кување жабе на рате“.

– Мислим да је далеко важније какав се договор крије иза завесе. Не верујем да су тек тако Ескобар, Лајчак и фон дер Лајен долазили у Београд и Приштину. САД и ЕУ сигурно имају капацитет да утичу на обе стране и да спрече тензије и веће инциденте – наглашава Попов.

Како каже, не верује да ће 1. новембра доћи до већих тензија на Косову.

– Курти је практично одложио казне због таблица на три недеље тако да Срби немају оправдање да, рецимо, поставе барикаде на саобраћајнице. Ипак, сматрам да ће много тога зависити и од одлуке Београда – оцењује Попов.

Курти хоће симболички да заокружи државу
Наш саговорник подвлачи да амерички амбасадор Кристофер Хил није схватио симболику приче о регистарским ознакама.

– Увођењем РКС таблица би се симболички заокружила државност Косова пошто на југу сви Срби имају такве ознаке. Треба имати у виду да Приштина на северу Косова има исто оно што и Београд на јужно од Ибра током девеседесетих година, само на нижем нивоу. Једноставно, на северу Косова живи више од 90 одсто Срба који само Београд виде као своју матицу – наглашава Попов.

„Не би ме изненадио нови пад Куртија с власти“
Председник Центра за регионализам не види ускоро решење за косовско питање у кратком року.

– Као што Приштина не може да интегрише север Косова тако ни Београд не може да контролише територију јужно од Ибра. Видимо да Курти све време одбија да формира ЗСО иако то траже и Ескобар и Лајчак. Курти је тврд преговарач и сумњам да до напретка у дијалогу може доћи док год је он на власти. Не би ме изненадило да као у првом мандату опет изгуби функцију – апострофира Попов.

И додаје да га посебно чуди што Курти није „барем вратио имовину Високим Дечанима и тако показао да постоји владавина права на Косову и да се поштују одлуке Уставног суда“.

Јањић: Курти, ипак, направио неки уступак
С друге стране, председник Управног одбора Форума за етничке односе Душањ Јањић истиче за „Блиц“ да је Курти увођењем тронедељних опомена уместо казни од 1. новембра, ипак, направио одређени уступак.

– На тај начин Курти је делимично одговорио на став Београда да таблице морају остати КМ или у крајњем случају КС. Приштина очигледно не одустаје од РКС таблица, али је направила полукорак док се 21. новембра очекује други корак где ће се видети да ли инсистира и даље на РКС таблица или је могуће решење са КМ или КС регистарским ознакама – наглашава Јањић.

Како каже, тренутно се одвијају „неуобичајене дипломатске игре“ између Београда и Приштине због чега „не изгледа да се може наћи решење за таблице за мање од 10 месеци“.

– Верујем да ће се наћи компромис. Треба подсетити да Приштина већ шести пут од 2017. године помера рокове за пререгистрацију возила. С тим што се у потпуности слажем са Хилом, уместо да се преговара о положају Срба на Косову, формирању ЗСО, заштити културне баштине, СПЦ-а, образовању и здравству Срба и једна и друга страна се играју тзаблицама – апострофира Јањић.

„Предлог Квинте најбољи од 2004. године“
Наш саговорник сматра да ће будућност дијалога на Косову умногоме зависити од тога како ће Београд одговорити на француско-немачки односно предлог Квинте за решење косовског питања.

-Мислим да је то најбоља понуда коју је Београд добио још од 2004. године пошто не предвиђа признање независности Косова ни међусобно признање. Предвиђа се практично модел две Немачке где се тражи од обе стране да се међусобно не ометају у међународним институцијама. С друге стране, тај предлог даје одговор на сва питања у вези са положајем Срба на КиМ од формирања ЗСО преко заштите културне баштине и СПЦ-а до образовања и здравства – закључује Јањић.

 

 

Извор: Блиц