Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ЈЕВСТАТИЈЕ, СЛАВА СВИХ ЛОВАЦА: Биће вам срећна година, ако урадите ово

Од трећег века по Христовом рођењу до данас, његово име се изједначавало са великомучеништвом и заштититником ловаца

Српска православна црква и верници данас славе празник посвећен Светом Евстатију, ранохришћанском светитељу који се од давнина помиње као заштитник ловаца и шума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Евстатије (негде се помиње и као Свети Јевстатије) дуги низ година и сам је био паганин. Служио је као римски војсковођа у 1. веку нове ере у време царева Тита и Трајана и пре него што је крштен као хришћанин се звао Плакида.

Међутим, иако освајач, Плакида је био праведан и добар човек кога је народ поштовао и волео.

Једна од његових великих страсти био је лов. Када је једном приликом кренуо у шуму, предање каже да је угледао јелена коме је међу роговима светлео крст. Плакида му је без бојазни пришао и тада му се према причи јавио Бог. Након тога, војсковођа је отишао код хришћанског свештеника и крстио се заједно са женом и оба сина добивши име Евстатије.

Када се након тога вратио у шуму, на место где је угледао јелена, Бог му се обратио и прорекао му тежак живот и страдање у Христово име, али и вечну славу.

Евстатије је након тога тајно напустио Рим и са породицом почео да живи међу простим народом и помаже несрећнима. Међутим, како је и били проречено, снађоше га многе недаће – варвари му отеше жену, а синове нападоше и одвукоше звери. Оно што Евстатије није знао је било то да су му децу спасли чобани, а и да је варварин који се усудио да му украде жену убрзо погинуо и да су они безбедни.

Међутим, ту није био крај његовим искушењима! Када је стигао у Рим, сазнао је да је цар Трајан умро. Сада је на престолу седео Адријан који је, уместо да награди Јевстатија, од светитеља тражио да принесе жртве паганским боговима.

Када је бивши војсковођа то одбио рекавши да је хришћанин, нови цар га је заједно са синовима и женом бацио дивљим зверима. Међутим, ниједна животиња није хтела да повреди ову породицу! Након тога, наређено је да буду затворени у усијаног металног вола који је коришћен као справа за мучење. Када су их након 3 дана извадили одатле, и Јевстатије и његова породица били су мртви, али њихова тела беху неповређена и несагорела.

Три дана после смрти народ је, у знак захвланости за све што је овај добри човек учинио, пренели тело Евстатије и његове породице и сахранили их по хришћанским обичајима.

Свети Јевстатије од памтивека се празнује као заштитник лова и ловаца у Србији. Верује се да се данас ваља прошетати по шумама и ливадама у његову част јер ће тако свакога пратити добра, „ловачка“ срећа.

 

Извор: Telegraf.rs