Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ЗАЧЕЋЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА: Ову једну ствар урадите обавезно..

Фото: Јутјуб

Овог дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија. Срећна слава свима који данас славе

Православни верници данас славе Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља. На данашњи дан прославља се милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су целог живота желели и Бога молили да им подари једно дете, али и чудо зачећа Јовановог у престарелој Јелисаветиној утроби .

Право чудо – зачеће Јованово догодило се јер је с њим Бог имао нарочито велике намере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу, Спаситељу света.

Преко својих анђела Бог је објавио рођење Исака од бездетне Саре, и Самсона од бездетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездетних, Захарије и Јелисавете.

Преко анђела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намере. Како су се могла родити деца од старих родитеља?

– Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свет, и који за стварање првога човека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе. Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божјих, пали у очајање и Богозаборав – пише у црквеном календару поводом овог празника.

Према предању, када је Јелисавета остала трудна, Захарије је занемео. Када се родио Претеча, од његовог оца Захарија је затражено да на плочици напише име детета и када је он написао синовљево име, истог часа је проговорио.

Као млад Јован је отишао у пустињу где се хранио корењем и дивљим медом. У проповедима је критиковао морално посрнуће својих савременика, позивајући их да се покају и врате животу по Божијим законима.

Он је крштавао људе у реци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим „иде онај који ће их крстити Духом Светим и огњем“.

Верује се да би на данашњи дан сви родитељи који нису крстили децу требало то да учине или бар да одреде датум када ће обавити крштење. А они који немају порода треба да се помоле и не губе наду.

Јована Претечу је погубио јудејски краљ Ирод. Јеванђелист Лука пожелео је да пренесе тело Јованово из Севастије, где је велики пророк и посечен у Антиохију.

Али, успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог века, па је после пренесена у Цариград, одакле је и нестала у време Турака.

 

Извор: Telegraf.rs