СРБИЈА ЈАВЉА

ДАНАС ПАДА ОДЛУКА! Путин би могао да остави милионе људи без хране, цене додато скачу

Ако ограничи извоз пшенице, њена цена ће расти и то ће се осетити у целом свету.

Русија је суспендовала учешће у споразуму о извозу пољопривредних производа из украјинских лука којем су просредовале Уједињене нације, након напада на бродове на Криму, саопштило је у суботу руско Министарство одбране, а пренела је агенција ТАСС. Русија је саопштила да су украјинске снаге, користећи дронове, напале бродове Црноморске флоте у Севастопољу, највећем граду на Криму, у раним јутарњим сатима у суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Када се узме у обзир терористички напад кијевског режима уз учешће британских експерата на бродовима Црноморске флоте и цивилним пловилима који су обезбеђивали безбедност житног коридора, руска страна обуставља учешће у спровођењу споразума о извозу пољопривредних производа из украјинских лука“, саопштило је министарство.

Министарство је раније саопштило да су напади дроновима у великој мери одвраћани, уз мању штету нанету руском миноловцу.

„Русија мора да прекине игре глађу“
Украјина је у суботу осудила „лажни изговор“ којим је Русија оправдала суспензију споразума о извозу житарица и позвала Москву да поштује своје обавезе.

„Москва користи лажни изговор да блокира коридор за извоз житарица који гарантује прехрамбену сигурност милионима људи. Позивам све земље да затраже од Русије да прекине своје игре глађу и поново почне да поштује своје обавезе“, написао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба на Твитеру.

Русија је рекла генералном секретару УН у писму које је Ројтерс видео да од суботе суспендује уговор о извозу житарица на неодређено време. Уједињене нације позвале су да се учини све да се сачува споразум о украјинском извозу житарица.

„Важно је да се све стране уздрже од било какве акције која би угрозила Споразум о црноморским житарицама“, рекао је портпарол генералног секретара УН у саопштењу, напомињући да је споразум имао „позитиван ефекат“ на приступ храни за милионе људи широм света.

Шеф за хуманитарну помоћ Уједињених нација рекао је у среду да је „релативно оптимистичан“ да ће споразум који омогућава наставак увоза украјинског црноморског житарица бити продужен после средине новембра. Према споразуму од 22. јула 2022, Украјина би могла да настави црноморски извоз житарица и ђубрива, који је заустављен када је Русија напала Украјину 24. фебруара. Споразум о украјинском извозу првобитно је договорен на 120 дана.

“Храна је већ скупа, а ово ће је поскупети“
Ионако високе цене хране могле би додатно да скоче након што је Владимир Путин обуставио испоруку житарица из Украјине. Путин је срушио комплетан договор о житном коридору након што је оптужио Британце да су помогли Украјинцима у извођењу напада беспилотним летелицама на Црноморску флоту у суботу.

Британско министарство обране саопштило је да Кремљ „продаје лажне приче“ како би одвратили пажњу од катастрофалне инвазије. Неименовани владин извор за британски Телеграф је изјавио: „Украјина је један од највећих извозника пшенице и житарица у свету. Ако ограничите извоз те робе, цена робе расте и то се осети у целом свету. Имаће утицаја.“

Дејвид Лаборде, виши научни сарадник на Међународном институту за истраживање политике хране, рекао је за британски „Телеграф“ да би цена пшенице могла да порасте за 10 посто када се тржишта отворе у понедељак, те да ће се учинци одлуке осећати у целом свету још месецима.

“Храна је већ скупа, а ово ће је поскупети“, истиче он.

 

 

Извор: Мондо