Свет

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА ЗА РАТ У УКРАЈИНИ: Како ће зима променити ток инвазије и коме иде на руку

Војске са обе стране рата у Украјини спремају се за неумољиво време и краће зимске дане, што ће утицати на здравље и морал војника, умањити ефикасност оружја и прикупљања обавештајних података и повећати логистичке потешкоће.

Зима се приближава украјинској степи. Како температуре падају, следе таласи хладне кише која ће претворити путеве и поља блато. Затим долазе лед и и снег, који ће очврснути земљу, али додатно отежавају борбу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Копнени рат је генерално веома тежак. Зимски рат је двоструки изазов. Покренути велику офанзиву на минус 15 степени биће изазов за обе стране – рекао је Никола Бјелиесков, истраживач на Националном институту за стратешке студије у Кијеву.

Зима ће ускоро погодити домаћи фронт, па је Москва покренула серију напада на украјинске електране и топлане како би „промрзли“ Украјинаци изгубили вољу за борбу. Русија такође покушава да смањи испоруку енергената у Европу, надајући се да ће хладноћа притиснути владе да смање подршку Украјини.

Украјина је апеловала на западне присталице да јој обезбеде зимске залихе. Америчка војска је обезбедила десетине хиљада комада опреме за хладно време, саопштио је Пентагон у петак, а хиљаде артикала шаљу Канада, Бугарска и друге НАТО чланице. Плакати у Кијеву и другим украјинским градовима позивају становнике да донирају новац како би „оружане снаге остале топле“.

– Постоји велики фокус на зимској одећи, опреми, генераторима, шаторима и свим стварима које су изузетно важне да би украјинским снагама омогућило да делују и током зиме – рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, након састанака министара одбране на којима се разговарало о подршци Украјини овог месеца.

Русија доводи појачања након велике мобилизације покренуте крајем септембра, али су нови регрути често слабо обучени и опремљени. Видео снимци руског министарства одбране показују како председник Владимир Путин обилази кампове за обуку у којима официри демонстрирају опрему за хладно време која се даје новим регрутима, а прокремљски блогери појачавају кампање прикупљања средстава за додатне залихе.

Руси имају лакши задатак
Западни званичници кажу да ће украјинске снаге вероватно бити боље опремљена од Руса, захваљујући залихама са Запада, као и да су оне боље мотивисане. Али украјински напредак ће вероватно бити успорен у зимским условима. Русија, са друге стране, има лакши посао одбране раније заузете територије.

Командант украјинске јединице на истоку земље рекао је за „Волстрит журнал“ да ће зима много отежати његовим војницима да се прикрију на бојном пољу. Рат на источном фронту је добрим делом артиљеријски. Украјинске трупе пуцају, а затим брзо беже, знајући да ће Руси вероватно погодити локацију са које су испаљене гранате. На снегу ће руске беспилотне летелице моћи да виде трагове украјинских возила и тако одреде место на које су војници прешли. Ако војници запале ватру да се загреју, биће још видљивији и недостатак лишћа на дрвећу ће их додатно разоткрити.

– Не можемо да се боримо као у пролеће и лето. Много је теже сакрити се. Биће осмишљене нове стратегије и методе, а ми ћемо се борити у новим реалностима – рекао је Бјелиесков.

Најтежи услови биће у новембру и почетком децембра – периода који Руси називају „распутица“ – када путеве прекрива бљузгавица, после чега ће се блато претворити у тврду земљу и кретање ће бити лакше све до следеће распутице пред пролеће.

– Ко се боље припреми и буде у стању да искористи ову ситуацију у своју корист, моћи ће да иде напред – рекао је генерал.

У Русији важи уверење да ће „генерал Зима“ и његов колега „генерал Блато“ стати на њену страну као што су чинили у прошлим вековима када су јој помогли одбије Наполеонове и Хитлерове снаге. Ипак, овога пута Русија није та која се брани, већ напада. Када је Совјетски Савез напао Финску у зиму 1939-40, Финци су били боље опремљени за хладноћу од освајача и боље упознати са тереном. Савремене процене показују да су совјетски губици били чак 10 пута већи од финских, иако је скандинавска земља на крају капитулирала.

Прилике
Зима може војскама донети и неке прилике. Пример је битка за Москву 1941. године, када се блато смрзло у другој половини новембра стварајући прилике и за Немце и за Совјете, али су их ови други боље искористили.

Јуриј Береза, командант батаљона Дњипро-1 Националне гарде Украјине, каже да сваки од 1.500 људи под његовом командом добија резервне чизме и топлу ћебад како се зима ближи. У мрежи ровова које су његови људи ископали на периферији Славјанска у источној Украјини, имају велике резерве дрва и логорских пећи.

Береза, који је водио рат против Русије од 2014. године, приметио је разлику између зиме у источној Украјини, где температуре могу пасти на минус -20 степени Целзијуса, и на југу где су обично блаже.

Он је рекао да ће обе стране бити у проблему када температуре падну и земља се смрзне, али верује да ће се Руси више мучити.

– Само у рекламама руска опрема ради на минус 20 степени. Наша функционише боље, али у стварности ће се све успорити. Потребно нам је додатно гориво и уље како бисмо били сигурни да се наша опрема неће покварити – рекао је он.

Прокремљовски блогери покренули су кампање прикупљања средстава за за топлу одећу за мобилисане руске мушкарце. Један војни блогер који носи надимак Котенок З и често преноси званичне ставове Кремља рекао је да ће руске војне операције ускоро бити значајно отежане временским приликама.

– Ускоро ћемо ући у период распутице, мраза и преласка из јесењег у зимски период. То значи да ће се линија фронта стабилизовати на већини места, а рововски рат ће се наставити – рекао је овог месеца.

Александар Ходаковски, командант руских снага у источној Украјини, прокоментарисао је недавно за новинску кућу Комсомолскаја Правда тренутну контраофанзину Кијева у Херсону и даљи ток рата.

– Улазимо у период слабљења. Долази зима. Дани су краћи, има кише и облака. Непријатељ то такође разуме и изгледа да покушава да се пробије што више у овим последњим топлим и сушним данима – рекао је.

Прогнозе
Према мишљењу стручњака који су говорили за Си-Ен-Ен, рат у Украјини, који је задњих неколико месеци деловао болно споро, поново се захухтао са приближавањем зиме. Сукоб лебди на путу ка непредвидивој новој фази, тако да ће наредних неколико недеља рата бити критичне.

Лист „Тајмс“, позивајући се на високорангирани извор у британској влади, јавио је да је успех Оружаних снага Украјине у пробоју руских фронтова дао наду западнм владама и војним стручњацима да би рат могао да се заврши пре Божића. Ако Кијев настави овим темпом, Путинове снаге ће бити потиснуте из Донбаса назад у Русију до краја 2022, тврди извор.

Војни експерт Сергеј Грабски не слаже се са таквим прогнозама и каже да се активна фаза рата у Украјини дефинитивно неће завршити пре католичког Божића, који се слави 25. децембра. Истовремено, он не искључује да се интензитет непријатељстава може смањити неко време пре Божића, али тврди ће се тешке борбе наставити.

 

 

Извор: Блиц