Србија

ЕСКОБАР ОТРКИО ДА ЛИ СУ СРБИЈИ ПОСТАВЉЕНИ РОКОВИ ОКО РЕШАВАЊА КОСОВСКЕ КРИЗЕ!

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да не постоје рокови за договор Београда и Приштине.

Ескобар је у интервјуу РТС-у рекао да му није познато да европски предлог захтева хитно решење у року од неколико недеља, али да свакако захтева веома брз напредак у дијалогу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да није дошао у Србију како би одредио рокове.

„Не, апсолутно не. Не знам одакле је то потекло, али нема рокова“, истакао је Ескобар.

Одговарајући на питање да ли би за неколико недеља требало да се дође до решења, Ескобар је казао да постоји француско-немачки предлог који САД подржавају, те да је то предлог који треба размотрити у који ће помоћи да се веома брзо оствари напредак у дијалогу.

„Нисам одређивао никакве рокове за то и тај предлог је и даље у контексту дијалога који води ЕУ“, рекао је Ескобар.

Напоменуо је да није на САД да постављају рокове и додао да му није познато ни да су их поставили Европљани.

„Да, помињане су недеље, али мислим да то значи да овај предлог треба веома пажљиво размотрити и да га треба посматрати у контексту онога што се дешава у Европи. Европа се суочава с једном од највећих криза од Другог светског рата и важно је консолидовати нашу заједницу, створити стабилност у европском простору док се бавимо кризом у Украјини“, рекао је Ескобар.

Ескобар је рекао и да је „потпуно нетачно“ да је крајњи рок за договор 24. фебруар и додао да нису планиране санкције, те да су Србија и КиМ важни и конструктивни партнери.

Специјални изасланик је нагласио да је од Приштине тражено да одложи пререгистрацију до 1. септембра наредне године.

„Наш разговор о томе је и даље у осетљивој фази. Заиста се надам да ће продужити рок, надам се да ће прихватити захтев земаља Квинте и лични захтев државног секретара да то одложе да би примена била мање хаотична и да би се стекли услови за ваљано спровођење“, рекао је Ескобар одговарајући на питање шта ће се догодити ако Приштина одбије да поступи по захтеву.

По питању заједница српских општина Ескобар истиче да нема рокова, али да је то постојећа обавеза која мора бити испуњена.

“И да, увек покрећем то питање с косовским властима”, нагласио је и додао: „Сада. То је постојећа обавеза и једина обавеза у оквиру бриселског дијалога која је прошла кроз косовску скупштину. Зато је од кључне важности да се реши то питање кад размишљамо о заједници на северу Косова и о томе како они могу да остваре своја права и као грађани Србије и као грађани Косова“.

Ескобар је рекао да Срби имају право да учествују у културном, друштвеном и политичком животу Србије у складу с Уставом Србије и на основу свог држављанства Србије, али да исто тако имају право на пуну заштиту приштинских институција на основу свог косовског држављанства.

Зато је, наглашава, оснивање Заједнице српских општина кључни предуслов за остваривање напретка.

“Јасно смо ставили до знања да су безбедност и добробит те заједнице од апсолутне важности за стабилност региона у целини. Мислим да косовска влада то схвата и слажу се с нама“, рекао је упитан да коментарише безбедност Срба на Косову и Метохији.

Како је рекао, цела међународна заједница је фокусирана на то да српска заједница буде заштићена и то не само кроз приштинске институције.

„Имамо и Еулекс и Кфор који су изузетно фокусирани на безбедност те заједнице и наставићемо да изражавамо озбиљну забринутост поводим свих напада, свих инцидената и посвећује се много пажње добробити те заједнице“, нагласио је Ескобар.

Рекао је и да осећа напетости и забринутост српске заједнице, да осећа да постоји недостатак поверења, али и да осећа да се косовска страна труди да премости тај јаз.

Како је истакао, обавио је много разговора с премијером и председницом привремених приштинских институција у којима су они представили своје напоре да допру до те заједнице.

„Зато мислим да постоји добра воља с обе стране, мислим да конструктивном сарадњом с Београдом и Приштином можемо помоћи да се учини нешто за ту заједницу и не само за ту заједницу, већ за регион у целини“, навео је Ескобар.

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине, Ескобар је казао да су САД кредибилан и важан глас у том процесу.

„Тај дијалог мора бити под окриљем ЕУ из много разлога. У Европи сте. Главна тежња вам је улазак у ЕУ. Кад се дође до тих решења, она морају водити ка европским интеграцијама“, нагласио је Ескобар.

Нагласио је да их САД подржавају политички, економски, технички и да имају своје билатералне канале којима помажу да стране дођу до обострано задовољавајућег решења.

„Веома активно подржавамо дијалог, али он се одвија и одвијаће се под окриљем ЕУ“, поновио је Ескобар.

На питање које су његове главне примедбе на рачун Београда и Приштине, Ескобар је рекао да САД немају примедбе, већ су забринуте због тога што дијалог не напредује.

„Верујемо да обе стране треба конструктивно да се укључе у дијалог који води ЕУ, обе стране треба да примене постојеће споразуме и обе стране треба да се обавежу на мирно решавање свих спорова“, казао је он.

Истакао је да САД подржавају узајамно признање и сматрају да би то било најбоље за регион.

„Али суштина дијалога је да две стране нађу решење које им одговара. Ако постоји решење које одговара обема странама“, навео је Ескобар.

Он је истакао да жели да људи схвате да у овом тренутку САД имају партнерски однос са Србијом.

„Тај однос се убрзано побољшава и обе стране имају користи од тога. Желимо да искористимо тај позитивни замах и економски напредак и друштвени и културни напредак у региону као део подршке дијалогу“, нагласио је Ескобар.

На питање шта следи казао је да ће САД наставити да се консултују „са оба главна града“.

„Специјални изасланик ЕУ ће посећивати регион и наставити да разматра француско-немачки предлог и да тражи начине за тумачење тог предлога који нам могу дати јасан стратешки оквир за напредак преговора“, закључио је Ескобар.

 

 

 

Извор: Б92