Свет

ЕВРОПИ СЕ ЛОШЕ ПИШЕ? Нови удар на Запад

Pixabay.com

Чланице савеза Опек+ планирају значајно смањивање производње нафте како би изнова подстакли раст цена које су почеле да падају.

Иако се информација да у хаосу енергетске неизвесности Опек+ покушава да науди западним либералним демократијама које покушавају да осигурају сигурност снабдевања и какву такву стабилност цена на први поглед чини врло необичном, причу о управо таквим плановима Опек+ групе земаља потврдили су преко својих извора најугледнији медији – Фајненшел тајмс, Блумберг, Ројтерс…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представници Опек+ групе планирају да се у среду састану по први пут уживо након марта 2020. године, а за тај састанак припрема се предлог смањивања производње за више од милион барела дневно, што ће имати врло значајни утицај и на снабдевање делова тржишта и, сасвим сигурно, на раст цена.

Утисак је да се Опек+ бескрупулозно спрема на непријатељски потез према западним демократијама како би искористили глобални метеж и зарадили што више, али одлука не изненађује превише ако се зна да у тој организацији највећи утицај имају Саудијска Арабија и Русија, преноси Јутарњи лист.

За Русију је логично да прижељкује дизање цена не само због тога јер је у геополитичком сукобу са практично свим западним либералним демократијама, него и зато што бележи пад прихода од извоза нафте; купци руске нафте инсистирају на високим дисконтима, а снага рубље Русима умањује вредност девизних послова деноминираних у доларима.

Саудијска Арабија је пак за западне медије пред састанак, који традиционално треба да се одржи у Бечу, смислила оправдање како жели да смањи производњу не због тога што су похлепни у напетој ситуацији него зато што страхују да би руски извоз могао драстично да падне до краја године због западних санкција, па желе да себи оставе простор за повећање производње.

Отвара се и питање хоће ли можда европске санкције (ембарго на руску нафту) бити контрапродуктивне, или се ради о томе да Саудијска Арабија мора смислити неки једноставни алиби због повећавања притиска на западне економије, поготово јер је сасвим могуће да би могли да изазову жестоку реакцију Сједињених Држава.

Из данашње перспективе гледано, све озбиљнијим проблемом чини се то што су западне демократије екстремно изложене одлукама чланица Опек+ групе земаља, претежно аутократских режима, преноси Јутарњи лист.

Након објаве намера Опек+ чланица, цена нафте забележила је тренутни скок током трговине у Азији.

Ако Опек+ реализује планове о смањивању производње нафте за милион барела дневно, биће то највеће смањивање аутпута од почетка пандемије 2020. године, када је дошло до драматичног успоравања глобалне економије.

У случају договореног картелског смањивања аутпута нафте, нарочито лоше пише се Европи, која ионако не контролише енергетску будућност. За то постоји још један разлог. Иако се Сједињене Државе декларишу као савезница која ће ЕУ помоћи у снабдевању енергентима, намере Американаца нису такве јер желе да спрече било какве потресе на домаћем тржишту.

Према писању Блумберга, високи званичници Бајденове администрације већ су разговарали с представницима највећих нафтних индустрија у Сједињеним Државама, те од њих траже да добровољно смање прекоморску продају. Ако америчка индустрија нафте покуша да хвата високе профите продајом у Европи, Бела кућа ће наложити гомилање залиха, а можда и директно забранити извоз.

Идеја секретарке за енергетска питања Седињених Држава, Џенифер Гранхолм, да нафтним компанијама буде наложено одржавање минималних резерви унутар граница Сједињених Држава. Гранхолм је одржала виртуелни састанак с гигантима нафтне индустрије; Ексон мобајлом, Маратон петролом, Филипсом 66 и Шелом.

На састанку су учествовали Брајан Дис, директор Националног економског савета, као и старији саветник за енергију Стејт Департмента, Амос Хохштајн.

Амерички циљ је јасан: департман за енергију у јавној изјави поручује како траже од енергетских компанија с високим профитима и рекордно ниским залихама да снизе цене на америчким бензинским пумпама. Такав приступ америчке администрације, који ће имитирати извоз, додатно ће продубити енергетску неизвесност у ЕУ.

Оно што не треба заборавити јесте чињеница да Сједињене Државе имају огроман утицај на глобално снабдевање, иако су огромни потрошач. Сједињене Државе саме производе близу 20 одсто и свих осталих нафтних деривата. Промена извозне политике у земљи с толиким тржишним уделом могла би да има огроман утицај на глобална тржишта.

Извор: Јутарњи