Свет

ЕВРОПСКА НАРОДНА ПАРТИЈА: Државе које су на страни ратних хушкача не могу бити кандидати за ЕУ

Највећа група у Европском парламенту, Европска народна партија (Еуропеан Пеопле’с Партy – ЕПП), којој припада и Српска напредна странка, је саопштила да државе које су на страни ратних хушкача не могу бити кандидати за Европску унију (ЕУ).

„ЕУ није само економска унија – она је унија заснована на вредностима. Земље које желе да буду део блока морају да буду усклађене са нашим вредностима. То се посебно односи на њихову политику према Русији. Земље кандидати за чланство у ЕУ не могу да наставе да послују као и обично или да усклађују своје спољнополитичке стратегије са ратнохушкачким режимом“, навели су европски посланици Раса Јукневичијене и Пауло Рангел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јукневичијене, уочи данашње презентације извештаја Европске комисије који даје преглед и процењује тренутно стање и напредак који су оствариле земље које теже да постану чланице ЕУ, наводи да је проширење егзистенцијални задатак за будућност Европе.

„Ово је питање безбедности континента и кључ за обуздавање Русије. Нема више сивих зона замрзнутих европских перспектива – оне су критично опасне за ЕУ. Проширење је начин на који заустављамо понављање агресивних режима у нашем суседству. Међутим, проширење је двосмерни процес – ЕУ мора прво да се реформише за успешно проширење блока“, навела је она.

Рангел је истакао да „агресорски рат Русије против Украјине баца светло на империјализам Кремља у Европи“.

„Западни Балкан би могао бити њен следећи фронт. Европске тежње грађана су у питању. Владе земаља кандидата морају се озбиљно посветити и спровести тражене реформе, али и сама ЕУ мора да се реформише и припреми своје институције за будуће проширење”, навео је Рангел.

Извор: Н1

Ознаке