Свет

ФСБ ОБЈАВИО ФОТОГРАФИЈЕ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА НАПАД И СНИМАК ПРИПРЕМЕ: Украјина демантује (ФОТО/ВИДЕО)

Руска федерална служба безбедности (ФСБ) оптужила је Главну обавештајну управу Министарства одбране Украјине да стоји иза експлозије на Кримском мосту.

Како је наведено у саопштењу, приведено је пет држављана Русије, три држављана Украјине и Јерменије у вези са нападом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ФСБ је објавио фотографије осумњичених за напад.

А објављени су и снимци, на којима је наводно приказано како је припреман напад.

ФСБ је саопштио да је заједно са Истражним комитетом Руске Федерације утврђено да је организатор терористичког напада на Кримски мост главно обавештајно одељење Министарства одбране Украјине, његов шеф Кирил Буданов, запослени и агенти.

Како су навели, експлозивна направа је камуфлирана у ролнама полиетиленском фолијом на 22 палете укупне тежине преко 22 тоне, а из луке Одеса је послата у бугарски град Русе почетком августа. У превозу терета учествовали су држављани Украјине, Грузије и један држављанин Јерменије. Приведено је пет држављана Русије, три држављана Украјине и Јерменије, који су учествовали у припреми злочина.

ФСБ тврди да је експлозив који је довео до урушавања дела моста послат из Одесе преко Бугарске, Грузије и Јерменије.

Стигла реакција из Украјине: „Глупост“

Руска истрага о експлозији Кримског моста је „глупост“, каже Украјина Високи украјински званичник одбацио је као „бесмислицу“ руску истрагу о експлозији прошлог викенда која је озбиљно оштетила мост који повезује руско копно са полуострвом Крим.

Руски председник Владимир Путин окривио је украјинске безбедносне снаге за експлозију, а како смо раније јавили, руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је због експлозије привела пет Руса и три држављана Украјине и Јерменије.

„Цела активност ФСБ и Истражног комитета је бесмислица“, рекао је портпарол министра унутрашњих послова Андриј Јусов на питање о оптужбама Москве о експлозији на Кримском мосту, цитира украјински јавни сервис Суспилна. Г. Јусов је описао ФСБ и Истражни комитет као „лажне структуре које служе Путиновом режиму, тако да дефинитивно нец́емо коментарисати њихове следеће изјаве“.

Извор: Б92