Регион

ХАОС У РЕГИОНУ! Хапсе људе,војнике премештају на ниже чинове

Институције БиХ прошле године изгубиле су 288 парничних предмета укупне вредности 3.128.434 КМ.

Највише тих предмета, укупно 194, било је из три групе: поступци правосудног особља институција БиХ, поступци припадника Оружаних снага и поступци због неоснованог лишавања слободе, пише Српскаинфо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

БиХ је изгубила свих 74 предмета које су против ње водиле судије, тужиоци и остали запослени у правосуђу на нивоу БиХ.

Из разлога што нису имали право на топли оброк, накнаду за превоз на посао, накнаде за одвојен живот и смештај, а на основу одлуке Уставног суда БиХ.

Тек са ступањем на снагу измена Закона о раду у институцијама БиХ 5. децембра 2020. овај проблем је системски решен. Међутим, стари предмети и даље се воде.

Како је наведено у Извештају о раду Правобранилаштва БиХ за 2021. годину, у тој години су се водила 104 предмета у којима се као тужиоцу јављају припадници ОС БиХ, а тужена БиХ односно Министарство одбране. Сви поступци окончани су у корист војних лица.

Разлог је тај што су били премештени на обављање послова нижег чина од онога кога поседују. Суд БиХ се позвао на Закон о служби у ОС БиХ и пресудио да сви они имају право на разлику плате.

– Уз овакво правно схватање Суда БиХ није могуће очекивати другачији исход поступака – жали се Правобранилаштво БиХ.

Трећа најбројнија група изгубљених предмета односи се на особе које су неосновано хапшене.

Прецизније, Закон о кривичном поступку БиХ прописано је право на накнаду штете оном ко је пред Судом БиХ био у притвору, а није дошло до покретања кривичног поступка, или је поступак обустављен, или је правоснажном пресудом ослобођен од оптужбе, или је оптужба одбијена.

– Током 2021. из овог основа против БиХ је окончано 16 парничних предмета по тужбама за накнаду штете. Правни основ ових захтева је неоспоран и готово да не постоји могућност да исти буду решени у корист БиХ – пише Правобранилаштво.

 

 

Извор: Блиц

Ознаке