Србија

ХАОС У СТУДИЈУ: Шормаз тврди да Србија уводи санкције Русији

Да ли је јучерашње ракетирање Украјине које је наствљено и данас руска одмазда за напад на Кримски мост? Који су циљеви легитимни, а који не? Како би ситуација могла даље да се развија и како ће се поставити Србија?

На ова питања одговарали су гости емисије редакција на Курир телевизији: Драган Шормаз, председник Евроатланског савета Србије, Милорад Ђошић, пуковник у пензији, Никола Антић, стручњак за глобалну безбедност и Милош Тишма, председник истраживачког Центра за одбрану и безбедност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Супротни ставови саговорника довели су разговор до тачке усијања.

– Мост који повезује Крим и Русију је нелегално направљен, он правно гледано нема ни грађевинску дозволу. Лаж је назвати то територијом Русије, као што је лаж да се ту ради о терористичком нападу. Кремљ све време лаже! То је легитиман циљ, ако се тим мостом превози војска, оружије и муниција то је апсолутно војни циљ. – констатовао је Шормаз и оценио да је одмазда добра реч за руско ракетирање Украјине:

– Одмазда је добра реч за Руску интервенцију. То је исто као стрељање 100 Срба за једног Немца.-

Никола Антић је оценио ово Шормазово поређење погрешним и претараним и рекао да је Русија гађала легитимне војне циљеве.

– За вас је гађање електро постројења легитиман циљ? – упитао је Шормаз.

– Јесте – одговорио је Антић – Та струја се користи за потребе сукоба. За транспорт оружја које се железницим довози на исток Украјине.

– То је исто што је радио НАТО Србији 99. године – оценио је Шормаз и закључио- онда је и то што је НАТО радио легитимно.

– Није, зато што Руси нису гађали трафое у којима се налази пирален, гас који је канцероген и због чега су умрли од последица рака мој отац, мајка и деда. То је био свесни ратни злочин – одговорио је Антић.

– Овде се избацују ствари из Путиновог кабинета! Као да слушам Кремљ -рекао је Шормаз.

– А за који кабинет ви радите? – упитао је пуковник у пензији, Ђошић и на Шормазово поређење руског напада са нацистичком одмаздом по принципу 100 Срба за једног Немца, рекао да су Украјинци чинили неупоредиво горе одмазде пре почетка специјалне војне операције.

– Код њих није било један према сто, већ један према не знам колико! То им Руси никад неће опростити. Украјина је нацистичка земља – рекао је Ђошић и упитао Шормаза:

– Како сте ви такав европејац, а ваш деда је био близак пријатељ са војводим Момчилом Ђујићем?

– Јесте био пријатељ са Ђујићем и наравно да сам европејац, нећу ваљда да будем евроазијат?! Србија већ седми пут гласа против Русије у Уједињеним Нацијама, а чим се влада формира одмах ће увести Русији санкције, то вам ја кажем – проценио је Шормаз.

Извор: Курир.рс