Свет

ХИЛ: Трећи светски рат је почео, Путинова крајња мета је…

Фиона Хил, експерт за међународне односе и бивша саветница три америчка председника изјавила је да се већ води борба у Трећем светском рату.

Она је додала да ми „то не успевамо да препознамо“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Већ смо у Трећем светском рату, прихватилли ми то или не. И Први, и Други светски рат су започели оружаним, политичким и друштвеним превирањима годинама пре самог, формалног почетка рата“, навела је Хилова и упозорила да се свет враћа у старе историјске обрасце за које се веровало да се никада више неће поновити, преноси Блиц.

Према њеним речима, ти обрасци укључују западне савезнике који не виде да помажу тиранину који гради ратну машину, бројне обожаватеље фасциниране „снагом“ аутократе и склоност политичара да упиру прстом један у другога ради политичке добити, уместо да раде заједно за опсту безбедност.

„Путинова политика постоји већ 22 године, а ка овој ситуацији се креће од 2008. године. Ставови према Украјини и сентимент да цела та земља припада Русији гради се дуго. Путин је сада у Европи отворио врата за која смо дуго веровали да су затворена после Другог светског рата“, сматра Фиона Хил.

Према њеним речима, председник Русије не одустаје од борбе након пораза већ наставља да се бори користећи сва доступна средства. „Ескалација је његова игра, а запад крајња мета. Украјина је само ров у Путиновом рату са западом и колатерална штета“, закључује Фиона Хил. Она сматра да Путин ни не жели преговоре са Кијевом, већ му је намера да за преговарачки сто доведе „велике светске играче“, иако би прва прилика за такав сценарио могла да му се укаже тек за неколико година.

„Путин је тога свестан, што наводи на закључак да се Русија спремила за дуги рат“, упозорава Фиона Хил и указује да руска елита, која тврди да се идеолошки не слаже са Путином, и даље помаже да се економија Русије трансформише како би била способна да издржи дуготрајан рат.

Извор: Танјуг