Свет

КИНА ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ БОРЈ 1, РУСИЈА САМО ТРЕНУТНА ПРЕТЊА! Нова Пентагонова доктрина

Русија и Кина - заставе(Фото: zerohedge.com)

Нова америчка одбрамбена стратегија Русију представља као тренутну претњу, док Кину осликава као непријатеља број један, који на дуге стазе може да угрози садашњи светски поредак

Кинески председник Си Ђинпинг представља већу претњу по Америку него руски лидер Владимир Путин, упркос рату у Украјини. Нова америчка одбрамбена стратегија, коју је објавио Пентагон, Русију представља само као „акутну“ претњу, док Кину осликава као непријатеља број један, како у војном, тако и у економском смислу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тешке последице по САД
Национална одбрамбена стратегија САД, објављена први пут после скоро пет година, као и претходна, фокусирана је на „међудржавну стратешку конкуренцију“, а не на тероризам. Нови документ је пажњу још више усредсредио на Кину, као највећу претњу САД, док је Русија описана као тренутна опасност, која на дуге стазе не може да угрози садашњи светски поредак.

Најотвореније
Кинеска армија жели да подрије способност америчких снага да покажу своју моћ широм света
Пентагон

Шеф Пентагона Лојд Остин рекао је да су речи у стратегији биране пажљиво, те да отворено описују Русију као „акутну“ претњу.

– За разлику од Кине, Русија не може систематично да угрози САД на дуге стазе, али руска агресија, ипак, представља тренутну и оштру претњу нашим интересима и вредностима. Несмотрен рат руског председника Владимира Путина против Украјине највећа је претња европској безбедности од Другог светског рата, то је целом свету јасно – рекао је Остин.

Према његовим речима из уводника одбрамбене стратегије САД, Народна Република Кина и у наредним деценијама остаје стратешки конкурент, који може да изазове најтеже последице по Америку.

– Дошао сам до тог закључка на основу све насилнијих поступака Кине у покушају да преобликује Индо-пацифички регион и међународни систем како би одговарао њеним ауторитарним склоностима, свестан јасно изражених кинеских намера, њене брзе модернизације и јачања њене војске – написао је Остин у уводнику документа.

Одбрамбена стратегија САД Народноослободилачку армију Кине назива „константним изазовом“ због њених приоритета у модернизацији, осмишљених да неутралишу америчке предности.

– Пекинг жели да подрије америчке савезе и безбедносна партнерства у Индо-пацифичком региону. Жели да стекне предност на основу својих растућих способности, укључујући економски утицај и јачање војске, које користи за присиљавање својих суседа и претњу њиховим интересима. Осим што шири своје конвенционалне снаге, кинеска армија брзо напредује и интегрише своје свемирске, противсвемирске, сајбер, електронске и информационе трупе у складу са свеобухватним приступом ратовању – пише у новој Пентагоновој доктрини.

Русија и Кина чврсто подржавају једна другу
Руски и кинески министри спољних послова Сергеј Лавров и Ванг Ји разговарали су телефоном у четвртак и потврдили подршку једне земље другој.

– Пекинг ће чврсто подржати Русију и напоре њеног председника Владимира Путина да уједини руски народ и води га кроз превазилажење тешкоћа и елиминисање сметњи. Кина ће подржати и руске стратешке развојне циљеве, који ће Русији дати статус велике силе на међународном плану – рекли су из кинеског министарства спољних послова.

Како су додали, Русија и Кина имају легитимно право да остварују свој развој и ревитализацију.
– Ниједан покушај блокаде напретка Русије и Кине неће успети – кажу из кинеског министарства.

Критична ситуација
Како је истакнуто, кинеска армија жели да подрије способност америчких снага да покажу своју моћ широм света. Документ, такође, наглашава да кинеска војска шири свој „глобални печат“, те да модернизује и шири своје нуклеарне способности. Подвучено је да Кина све више користи провокативну реторику и присилу против Тајвана, угрожавајући на тај начин, према мишљењу Пентагона, мир и стабилност у региону.

– То је део ширег обрасца кинеске армије за дестабилизацију и застрашивање широм Источног кинеског мора, Јужног кинеског мора и уз линију контроле на кинеско-индијској граници – пише у одбрамбеној стратегији САД.

Иако Вашингтон Русију сматра само тренутном претњом, ипак признаје да, заједно са Кином, представља озбиљног противника.

– Америка ће се наћи у веома необичној ситуацији због модернизације руских хиперсоничних пројектила и кинеског циља да увећа нуклеарни арсенал са 200 на скоро 1.000 бојевих глава наредних година. До 2030-их САД ће се, први пут у историји, суочити са две велике нуклеарне силе, два стратешка конкурента и потенцијална непријатеља. То ће изазвати нови притисак на стабилност и нове изазове за одвраћање, обезбеђење, контролу наоружања и смањење ризика – закључује Пентагон.

 

 

Извор: Информер

Ознаке