Свет

КРАЈ ТЕНЗИЈА НА ВИДИКУ!? До краја године планирају да потпишу мировни споразум

Јерменија намерава да потпише мировни споразум с Азербејџаном до краја ове године, изјавио је данас јерменски премијер Никол Пашињан у говору у парламенту.

– Искрено говорећи, желим да (мировни споразум) буде потписан пре краја ове године. Колико је то оствариво? Одговорићу на то питање на овај начин: влада и ја ћемо учинити све да буде реалистично – рекао је Пашињан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Јерменија се нада да ће разграничење бити довршено пре потписивања мировног споразума, пренео је ТАСС.

– Мора да постоји видљив дијалог на међународном нивоу између Нагорно-Карабаха и Азербејџана, морају да постоје видљиви механизми заштите права и безбедности Јермена у Нагорно-Карабаху – рекао је јерменски премијер.

Азербејџан и Јерменија у сукобу су због планинског подручја Нагорно Карабаха још од деведесетих година прошлог века и распада Совјетског Савеза.

Нагорно Карабах је међународно признат као азербејџанска територија, али га контролишу јерменске снаге уско повезане са Јереваном.

Две државе ратовале су до 1994. у сукобима у којима је погинуло око 30.000 људи.

У обновљеним непријатељствима у септембру ове године, погинуло је укупно 155 војника две државе, које су претходно ратовале 2020. године.

 

 

Извор: Тањуг, Блиц