Србија

КРИСТОФЕР ХИЛ: „Срби када се пробуде видеће да су Албанци узели Косово“

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил рекао је данас да је Србија у специфичним околностима када је у питању увођење санкција Русији, углавном због велике зависности од руских енергената и да је у питању комплексна слика да би могло само да се каже „придружите се санкцијама“, преноси РТВ.

„Да је то само до нас, а не до Србије ми бисмо рекли морате да се придружите санкцијама, али ми разумемо да постоје специфичне околности за Србију“, рекао је Хил на ТВ Хепи одговарајући на питање како би санкције ЕУ према Русији могле да се одразе на Србију ако брже не буде доносила одлуке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хил је изразио очекивање ће „имати Србију уз себе“, и напоменуо да све почиње енергетском независношћу и тиме да Србија треба да има другачије изборе.

„Сигуран сам да ће у будућност бити у реду да Србија има избор да од Русије узима гас, то није у реду сада и зато Србији треба помоћи са тим избором“, рекао је Хил.

На питање о решавању косовског проблема Хил је рекао да било то у овом или следећем веку „Срби када се пробуде видеће да су Албанци узели Косово за себе“ и зато се како је рекао, нада да ће нормализација бити постигнута у међувремену како би се наставило са стварима које су важне просечним људима.

Хил је оценио да западне земље траже од Београда и Приштине да се држе процеса дијалога и да покушају да смање тензије и направе простор да међусобно разговарају како би дошло до нормалних односа.

На питање да ли се косовски случај може упоредити са случајем украјинских територија које су припојене Русији, Хил је оценио да нема много сличности, јер је Украјина у другачијој позицији.

„Украјински сусед, Русија, напада Украјину и њене цивиле и у међувремену анектира њене територије. Такве ствари нисмо видели још од почетка 20. века“, напоменуо је Хил и оценио да се овде ради о другачијој ситуацији од оне у вези са Косовом која се десила пре 23 године.

На питање колике бенефите Србија може добити у сарадњи са западним земљама на пољу енергетике Хил је рекао да Србији треба бустер у томе.

„Један од разлога наше забринутости у сарадњи са Србијом сада је понашање Русије јер не знамо шта је следеће. Оно што је Путин урадио са Русијом је другачија Русија од оне које се ја сећам. Није више земља која има највећу поезију, бројне добитнике Нобела, … ово је нека друга врста Русије и мислим да за то морамо бити спремни и да је најбољи вид припреме да сви радимо заједно још ближе“, оценио је Хил.

На питање шта би била најбоља одлука коју би Србија могла да донесе у овој ситуацији, Хил је рекао да би било најбоље да се повеже са западним земљама, да се фокусира на оно што се може сада урадити и наставити у том правцу.

„САД заиста жели да стане поред Србије коју видимо као историјског пријатеља, партнера и у зависности шта Србија предузима можда ће у будућности она постати наш савезник, али то ће то бити питање за Србију“, поручио је Хил.

Извор: Косово онлајн/РТВ/ТВ Хаппy