Србија

КУРТИ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД СВОЈИХ ХИРОВА! Помоћ тражио од Украјина која је одбила његов захтев

Премијер лажне државе тражио подршку од украјинског посланика Олексеја Гончаренка. Парламент у Кијеву одбацио захтев за признање ‘Косова’

Такозвани ‘премијер’ лажне државе Косово Аљбин Курти, три дана уочи истека рока за насилну пререгистрацију возила чији су власници Срби на лажне ‘РКС’ таблице, молио је украјинског посланика Олексеја Гончаренка за подршку за напад на Србе!?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курти се у Приштини састао са Гончаренком, који је јавности познат по језивим претњама Србији и председнику Вучићу, и захвалио му на покретању резолуције за признање ‘Косова’ у украјинском парламенту. Само неколико сати касније, међутим, Врховна рада Украјине саопштила је да ‘није овластила Гончаренка’ да говори у име државе и моментално одбацила захтев за признање лажне државе!

Узалуд се надао

Курти са Гончаренком, како је саопштено у Приштини, разговарао о ‘свим одлукама и акцијама које је Косово предузело у знак солидарности са Украјином’, а дотакли су се и теме у вези са пререгистрацијом, али никакви детаљи тог разговора нису саопштени!?!

‘Курти говорио о дешавањима на Косову, ситуацији у региону, односима Косова са земљама Западног Балкана и блиским односима Србије са Русијом’, наводи се у саопштењу.

После овог сусрета Куртија и Гончаренка реаговала је Врховна рада Украјине, саопштивши да није овластила посланика Олексија Гончаренка да заступа став парламента на Косову.

‘Путовање на Косово Олексија Гончаренка је чисто приватног карактера. Врховна рада Украјине или било који њен орган није овластио ниједног народног посланика да заступа став украјинског парламента на Косову или било где другде. Издвојено мишљење народног посланика Украјине, чак и ако је члан парламентарне делегације, није став законодавног органа државе. Украјина не признаје једнострано проглашену независност Косова’, наводи се у допису.

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран, коментаришући све ове наводе, каже да Курти од почетка сукоба у Украјини покушава да колективном Западу представи Србију као продужену руку Русије која ће дестабилизовати регион.

– Истовремено покушава да глуми Зеленског и, попут њега, тражи оружје и подршку да се супротстави наводној ‘агресији’ Србије, укључујући сада и насилну пререгистрацију возила чији су власници Срби. Посета антисрпски расположеног Украјинца Гончаренка дође му као стручна едукација у пропагандном и војном смислу, али и одлична прилика да привуче пажњу западне јавности на платформу ‘опасне Србије’ и новог сукоба, како то Куртијева скромна памет замишља – наглашава Каран.

Екстремистичке идеје

Професор безбедносних наука Мирослав Бјеговић оцењује да је Гончаренко позивао усташе да се освете председнику Вучићу, а да сада иде корак даље.

– Гончаренко очигледно подржава све што Курти ради против Срба у јужној покрајини. Украјински посланик очито преноси своје опасне идеје Куртију, о томе шта би требало да уради 1. новембра, када истиче рок за насилну пререгистрацију. Било би боље да мисле о томе како да допринесу миру и стабилности, јер у супротном могу да прођу као неки људи који су заговарали идеологију нацизма и фашизма – закључује Бјеговић.

 

Извор: Информер