Свет

МАСК ЗАПАЛИО СВЕТ ОБЈАВОМ О КОСОВУ! Стигао одговор из Русије

Фото: Јутјуб

Милијардер Илон Маск изазвао је праву буру твитом у којем је предложио мировно решење за рат у Украјини. Он је предложио да се Крим препусти Русији, а да се у регионима Донбаса становници изјасне на референдуму уз присуство страних посматрача, притом поредећи Донбас са Косовом.

Маск је навео четири тачке „украјинско-руског мира“ и позвао кориснике да изразе свој став према нацрту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да је потребно поновити изборе у регионима који су се изјаснили за припајање Русији, под надзором Уједињених нација, па ако народ изрази вољу да Русије оде, тако треба и да буде.

Крим, како је написао, остаје формално део Русије, као што је био од 1783, односно до грешке Никите Хрушчова.

– Русија одлази ако је то воља народа – додао је.

Шеф “Тесле је замолио кориснике да гласају са “да” и “не” о његовој идеји. Али, његова иницијатива је разбеснела Украјинце, реаговао је и Володимир Зеленски, који је поставио своју анкету.

“Којег Илона Маска више волите?”, упитао је у посту пружајући два одговора: “оног који подржава Украјину” или “оног који подржава Русију”.

Михајло Подољак, саветник украјинског премијера Володимира Зеленског, је у одговору Маску изнео, како је навео, бољи мировни план, према којем „Украјина ослобађа своје територије, укључујући анектирани Крим“. У Русији би, према Подољаку, требало да се изврши демилитаризација и обавезна денуклеаризација, како не би могла више да буде претња другима, а ратни злочинци да иду на међународни суд.

Огласио се и Антон Герашченко, саветник украјинског министра унутрашњих послова, који је иронично оценио да у случају прихватања Масковог плана, „Русима треба вратити и Аљаску“.

– Она је такође била руска, а Путин воли да окупља руске земље. Дакле, очигледно би САД требало да се обавежу и врати им Аљаску пре него што им Русија објави рат. Некима је тако лако да управљају животима и земљом Украјинаца – написао је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

Ознаке